nieuws

Demotie voor falende werknemer mag best

Arbeidsrecht

Demotie voor falende werknemer mag best

Na jaren van negatieve functiebeoordelingen wordt een magazijnchef overgeplaatst naar een lagere functie in een andere stad. Hij vindt de demotie onacceptabel, maar de kantonrechter geeft de werkgever gelijk.

In de arbeidsovereenkomst staat dat de werknemer bereid is werkzaamheden te verrichten binnen de regio van zijn standplaats. In uitzonderlijke gevallen mag de werkgever verlangen dat hij al dan niet tijdelijk buiten zijn standplaats aan het werk gaat.

Volgens de werkgever, een autobedrijf, is er sprake van uitzonderlijke omstandigheden. De magazijnchef zou al jaren een rommeltje maken van zijn werk, waardoor wachttijden lang zijn en collega's hun werk niet adequaat kunnen doen. En dat kost geld.

Zowel schriftelijk als in functioneringsgesprekken is de man op de wanprestaties gewezen. Een aanvankelijke verbetering in zijn werk, verzandt binnen een jaar in de oude rommelige manier van werken. Op 31maart krijgt de man te horen dat hij vanaf 4 april in een andere stad komt te werken, en daarbij zijn leidinggevende positie verliest.

De werknemer vertelt een heel ander verhaal. Sinds 2006 voelt hij zich na elk functioneringsgesprek volledig afgebrand. Hij krijgt geen training of opleiding om zijn verbeterpunten aan te kunnen pakken. De demotie ervaart hij daarom als onterecht. Hij meldt zich ziek, maar wordt door zowel de bedrijfsarts als het UWV arbeidsgeschikt verklaard.

De rechter vindt dat puur op basis van de arbeidsovereenkomst de werkgever de man niet mag dwingen om in een andere regio aan de slag te gaan. De man gaat daar immers niet zijn eigen werkzaamheden doen.

Dat wil echter niet zeggen dat er sprake is van slecht werkgeverschap. De werkgever heeft vier jaar lang geprobeerd om de werknemer volgens de regels te laten werken. Nu dat niet is gelukt, wegen de bedrijfsbelangen van de werkgever zwaarder dan die van de medewerker. Deze hoeft voor zijn werk in de andere regio niet veel verder te reizen, en hij verdient er hetzelfde. De werkgever mag daarom eenzijdig de arbeidsvoorwaarden wijzigen.

LJN: BQ8243, Rechtbank Almelo, sector kanton 

Reageer op dit artikel