nieuws

Medewerker bezorgd om zijn baan

Arbeidsrecht

Medewerker bezorgd om zijn baan

Een derde van de Nederlandse werknemers maakt zich zorgen of hij zijn baan kan of wil behouden. Aan de ene kant verwacht een kwart van de werknemers niet meer te kunnen voldoen aan de eisen van de baas. Dit wordt versterkt door de economische onzekerheid. Aan de andere kant denkt 41% hun baan straks niet meer interessant te vinden.

Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener 365 onder 1609 werknemers en 601 werkgevers. Vooral jongeren en vrouwen blijken bezorgd als het gaat om het behouden van hun baan. Het zijn voornamelijk vrouwen die twijfelen of ze in de toekomst hun werk nog wel interessant genoeg vinden. Deze onzekerheid wordt vergroot door een scheve balans tussen werk en privé.

Baanbehoud
De onzekerheid over baanbehoud die nu voelbaar is staat op gespannen voet met het streven van het kabinet om werknemers langer fit door te laten werken. Directeur Rosé van Velzen van 365/Zin: ‘Een deel van de beroepsbevolking raakt klem tussen de huidige economische situatie en hun work/life wens. Toenemende druk van de baas en financiële onzekerheid versterken de al aanwezige druk van de werk- en privébalans. Maatregelen van het kabinet om bijvoorbeeld te korten op kinderopvang vergroten dit probleem met bijbehorend risico van productiviteitsverlies en uiteindelijk uitval.'

55-plussers
Opvallend is dat onder 55-plussers  de onrust over het baanbehoud minder opgaat. Zij voelen zich over het algemeen niet gespannen door werken hebben een betere balans tussen werk en privé. Wel stellen ouderen als eis dat ze autonoom willen werken om de baan interessant te houden. En dat zij veel waarde hechten aan een goede leidinggevende. Extra scholing ambiëren zij minder, ook al zetten overheid en werkgevers die wel vaak in om 55-plussers gemotiveerd en inzetbaar te houden.

Kennisoverdracht
Het is belangrijker dat ouderen hun kennis kunnen overdragen aan de jongere generatie, concludeert 365, in plaats van gebruik te maken van bijvoorbeeld scholing. Werkgever en oudere werknemer blijven zo relevant voor elkaar. Van Velzen: ‘Ons onderzoek laat zien dat het tij keert. In de toekomst zal het juist de werkgever zijn die zijn best moet doen om werknemers aan zich te binden. Hij moet het gesprek over de balans tussen werk en privé met werknemers, vooral jongeren en vrouwen, aangaan. Hij moet weten waar zijn personeel energie van krijgt om de bevlogenheid, en daarmee de productiviteit te kunnen vergroten.'

Reageer op dit artikel