nieuws

Fraudeur werkt zelden alleen

Arbeidsrecht

Fraudeur werkt zelden alleen

Wie fraudeurs wil betrappen, moet zijn blik werpen op trouwe werknemers met een verantwoordelijke positie binnen het bedrijf.

Fraudeurs bij bedrijven zijn voornamelijk werknemers tussen de 36 en 45 jaar die langer dan zes jaar in dienst zijn. Bovendien maakt de fraudeur in het algemeen deel uit van het management van de onderneming en werkt vaak samen met anderen bij het plegen van het misdrijf. Fraudeurs treden meestal niet in dienst met het voornemen om lekker te graaien bij de werkgever. De druk om in de werksfeer bepaalde doelstellingen te realiseren, kan aanleiding geven tot frauduleus gedrag.

Dit blijkt uit maandag gepubliceerd internationaal onderzoek van KPMG Forensic naar bijna 600 fraudegevallen tussen 2011 en 2013. Eén op de vier fraudes binnen ondernemingen wordt gepleegd door het hoger management en bijna 30 procent door de top van het bedrijf.

Daarnaast is steeds vaker sprake van een gezamenlijk delict in plaats van een actie door één persoon. Bij 70 procent van de onderzochte fraudegevallen werd door een aantal mensen samengewerkt. De meerderheid van de fraudes blijkt vooral mogelijk te zijn door de gebrekkige interne controles binnen de ondernemingen. Ook een fraudeur die alleen werkt kan overigens flinke schade veroorzaken, concludeert KPMG Forensic. In één op de drie gevallen bedroeg de totale schade 500 duizend dollar of meer en in bijna 10% van de fraudes was de veroorzaakte schade zelfs hoger dan vijf miljoen dollar.

Yvonne Vlasman van KPMG Forensic Investigations is niet verbaasd over het feit dat de meeste fraudes gepleegd worden door het management en de bedrijfstop. “Managers hebben in het algemeen toegang tot vertrouwelijke informatie, maar zijn ook in staat allerlei vormen van interne controle te ontlopen. Bovendien beschikken zij vaak over een meer dan gemiddelde kennis van informatietechnologie, een belangrijk voordeel nu zoveel informatie daarin is opgeslagen en cyberfraude vaker gaat voorkomen.”

Reageer op dit artikel