nieuws

Arbeidsconflict over de grens

Arbeidsrecht

Arbeidsconflict over de grens

Een werknemer werkt voor een Duits bedrijf en krijgt een arbeidsconflict. Oordeelt een Duitse of Nederlandse rechter?

Een man is als voorman werkzaam in de bouwsector. Zijn werkgever is een Duits bedrijf, die activiteiten verricht in België, Duitsland en Nederland. Na iets meer dan een half jaar dienstverband wordt de werknemer langdurig ziek en verschijnt hij niet meer op het werk. De werkgever stopt deels met loondoorbetaling (>PW De Gids Vakbase), waarop de werknemer na een jaar de kantonrechter vraagt om terugbetaling van het loon van het afgelopen jaar inclusief alle wettelijke verhogingen, vakantiegeld en andere emolumenten.

De Duitse werkgever is niet onder de indruk. Allereerst vindt hij dat de Nederlandse rechter in deze rechtszaak geen rechtsmacht toekomt, omdat de werknemer zijn werkzaamheden in meerdere landen verrichte. De kantonrechter maakt snel korte metten met dit argument. Er is door de partijen geen andere rechtskeuze gemaakt, dus de rechter gaat (ook op basis van Europese regelgeving) uit van de toepasselijkheid van het Nederlands recht. Bovendien heeft de werkgever geen lijst aangeboden in welke landen de werknemer werkzaam zou zijn geweest. De werknemer zegt echter alleen op enkele projecten in Nederland werk heeft uitgevoerd.

Lees ook: VVD: ‘Werken over de grens moet makkelijker’

Er volgt daarop een forse lijst met loonaanspraken met daarbij afgetrokken een aantal loonbetalingen van de werkgever. Uiteindelijk komt volgens de werknemer hem een bedrag toe van ruim vijftienduizend euro inclusief wettelijke verhogingen. Verder eist hij nog achterstallig vakantiegeld. De werkgever zegt echter dat het vakantiegeld is verwerkt in het maandelijk salaris. Er is dus geen recht op vakantiegeld, omdat dit al is betaald. Maar uit de salarisspecificaties blijkt dat er geen sprake is van een bedrag inclusief vakantiegeld. De vordering van de werknemer wordt dan ook geheel toegewezen.

Dan rept de werkgever over betalingen die contant zijn afgehandeld. Het gaat volgens het bedrijf om ruim drieduizend euro cash. Maar ook hier is volgens de kantonrechter geen onderbouwing. De bouwonderneming wordt daarop geheel in het ongelijk gesteld door de kantonrechter en moet de werkgever zowel salaris, vakantiegeld en proceskosten betalen.

Rechtbank Limburg
25 augustus 2014
ECLI:NL:RBLIM:2014:7432

Reageer op dit artikel