nieuws

Zwarte lijst voor zorgwerkers

Arbeidsrecht

Zwarte lijst voor zorgwerkers

Werkgevers in de zorg kunnen personeel dat cliënten besteelt op een zwarte lijst zetten.

De onbehoorlijke medewerkers komen zo terecht in een zogeheten ‘waarschuwingsregister’. Regionale Werkgeversvereniging ZorgZijn Werkt introduceerde het nieuwe register woensdag als preventiemiddel tegen criminaliteit door medewerkers in de zorg.
‘Registratie in en raadpleging van het register voorkomt dat medewerkers die cliënten hebben bestolen of mishandeld, jarenlang ergens anders ongestoord aan de slag kunnen. Na twee of vier jaar worden de gegevens automatisch uit het register verwijderd’, zegt directeur Rick ter Stege van ZorgZijn Werkt. Het is aan werkgevers zelf om zich bij het register aan te sluiten.

TIP: Kan diefstal van een medewerker altijd met ontslag op staande voet worden bestraft? Lees meer op PW De Gids Vakbase.

Zorgcriminaliteit veelvoorkomend probleem

Het register is bedoeld voor werkgevers in de verplegings-, verzorgings- en thuiszorgsector, de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg. Het ministerie van Volksgezondheid betaalde mee aan de ontwikkeling van het project en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) keurde het waarschuwingsregister goed. De werkgeversvereniging vindt dat criminaliteit in de zorg- en welzijnssector een veel voorkomend probleem is, ook al erkent die dat de omvang nooit goed is gemeten.

Lees ook: Verpleegster wijt diefstal aan werkdruk

Strafbare feiten niet geregistreerd

De politie in Amsterdam deed in 2011 en 2012 onderzoek naar het slachtofferschap van zorgafhankelijke en kwetsbare senioren in zorginstellingen en aanleunwoningen. Daaruit bleek dat een groot deel van de strafbare feiten niet is geregistreerd. ZorgZijn Werkt is daarom samen met de Universiteit Utrecht een landelijk onderzoek gestart naar de veiligheid van eigendommen in de langdurige zorg. De eerste resultaten worden in het najaar van 2015 verwacht.
ZorgZijn Werkt heeft zestig leden, waarvan vijfenveertig in de zorg- en welzijnssector. Hoeveel leden het register gaan doorvoeren is nog niet duidelijk. De werkgeversvereniging wil dat het register in heel Nederland operationeel wordt en als een kwaliteitskeurmerk gaat werken. (ANP)

Lees ook: Stelende medewerker dwingen tot terugbetaling: mag dat?

Reageer op dit artikel