nieuws

Sociale media spelen vaker rol bij ontslag

Arbeidsrecht

Sociale media spelen vaker rol bij ontslag

Grievende uitlatingen, discriminatie of steunbetuigingen aan onverkwikkelijke zaken op sociale media leiden steeds vaker tot ontslag op staande voet.

Vergeleken met een paar jaar terug krijgen juridisch dienstverleners te maken met ‘substantieel meer’ ontslagzaken waarin uitlatingen op Facebook, Twitter of LinkedIn worden aangedragen als reden voor het de laan uitsturen van een werknemer.

Maarten van Gelderen, arbeidsrechtadvocaat en oprichter van Ontslag.nl, verklaart dat het in negen van de tien ontslagzaken nog altijd gaat om bedrijfseconomische redenen of disfunctioneren. Maar in de groep die overblijft spelen sociale media vaker een rol.

DAS, een van de grootste juridische dienstverleners van Nederland, behandelde vorig jaar 300 ontslagzaken waarin dit speelde, bevestigt een woordvoerder de berichtgeving van de Volkskrant. Dat waren er tientallen meer dan in voorgaande jaren. Ook Achmea Rechtsbijstand signaleert een stijging, al gaat het hier nog wel om heel weinig zaken.

Vaak heeft het ontslag te maken met grievende uitlatingen. De Volkskrant noemt onder meer het geval van een beveiliger op de Rotterdamse tram die zich op Facebook mengde in een discussie over ebola. “Laten we die zwarte apen daar lekker creperen en het geld eerst besteden aan armoede in Nederland”, schreef hij. Olav Wagenaar van DAS Rechtsbijstand zegt op BNR Nieuwsradio: “Over het algemeen zijn het uitlatingen met slechtsprekerij over de baas, of over collega’s. Maar ook over de buitenwereld, zoals racistische opmerkingen waar de werkgever niet blij mee is.”

Lees ook: Werknemer discrimineert via Facebook
Lees ook: Rechter velt vaker oordeel over sociale media

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels