nieuws

Een integriteitsverklaring weigeren: mag dat?

Arbeidsrecht

Een integriteitsverklaring weigeren: mag dat?

Mag u weigeren een integriteitsverklaring af te geven als uw ex-werknemer deze nodig heeft voor zijn nieuwe baan?

Nadat een bankinstelling en een werknemer tot een vaststellingsovereenkomst komen, gaat de werknemer op zoek naar een nieuwe baan. Na enige tijd solliciteert de werknemer naar een functie bij een andere financiële instelling. Deze bank eist een integriteitsverklaring van zijn vorige werkgever, maar de laatste weigert dit af te geven. Daarop loopt de sollicitatie stuk en kan de werknemer naar de nieuwe baan fluiten.
Hij stapt daarop naar de rechter en eist dat zijn oude werkgever alsnog de integriteitsverklaring ondertekent. De kantonrechter wijst de vorderingen af, waarop de werknemer in hoger beroep gaat.

TIP: Lees meer jurisprudentie omtrent integriteit(schending) op PW De Gids Vakbase. 

Weigeren integriteitsverklaring is signaal

De werknemer is van mening dat hij nooit een vaststellingsovereenkomst zou hebben getekend, als het solliciteren naar een nieuwe functie in de financiële wereld zonder integriteitsverklaring moeilijk zo niet onmogelijk zou zijn. Door het weigeren van een integriteitsverklaring geeft de bank een signaal dat er toch iets aan de hand is met de werknemer.
De bank betwist echter dat alle banken met integriteitsverklaringen werken. Zelfs de directeur van de bank meldt dat hij zoiets in 25 jaar niet heeft meegemaakt.

Lees ook: HR TRENDS 2015: Integriteit en de rol van HR
Lees ook: 5 tips voor het verhogen van integriteit

Verwijtbaar werkloos

De rechter constateert dat de werknemer niet op de hoogte was inzake het fenomeen integriteitsverklaring. Hij kon dit dus ook niet weten ten tijde van het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst. Ondanks dat de werknemer veel grieven heeft jegens zijn oude werkgever, slaagt echter maar één vordering. De rechter meent dat het wel te verwachten was dat de sollicitatie zou stuklopen omdat de bank geen integriteitsverklaring verstrekte. Daarmee zat er al gelijk een luchtje aan. Bovendien kon het niet meewerken aan een integriteitsverklaring, ook nog eens het eventuele beroep van de werknemer op de aanvraag van een WW-uitkering doorkruisen (verwijtbaar werkloos).

Schadevergoeding

De rechter komt tot de conclusie dat het nu eigenlijk geen zin meer om alsnog een verklaring af te geven omdat de werknemer intussen een andere werkkring heeft gevonden. De sollicitatie bij de andere bank is al te lang geleden en zij biedt geen nieuwe functie meer. Wel is de werkgever door het mislukken van de sollicitatie enkele maanden daarvoor schadeplichtig geworden. De rechter oordeelt toch dat de werknemer alsnog de integriteitsverklaring verstrekt krijgt van zijn oude werkgever en veroordeelt de bank daarbij ook nog eens tot het betalen van een schadevergoeding.

TIP: Lees wat de rol van HR is in een integere organisatiecultuur en download de gratis whitepaper Ethisch HRM in de praktijk

Bron: Gerechtshof Amsterdam
31 maart 2015
ECLI:NL:GHAMS:2015:1202

Reageer op dit artikel