nieuws

Hoeveel mislukte herplaatsingen nodig voor ontslag?

Arbeidsrecht

Hoeveel mislukte herplaatsingen nodig voor ontslag?

Hoever moet een werkgever gaan om na een brand iemand op een andere plek aan de slag te krijgen?

Het pand van een fastfoodrestaurant raakt door een felle brand verwoest. Eén van de medewerkers wordt daardoor op tijdelijke basis wisselend bij enkele andere restaurants ondergebracht. Nadat pogingen van de werkgever mislukken om de werknemer definitief ergens onder te brengen, biedt de werkgever hem een beëindigingsvoorstel aan. Dit voorstel weigert de werknemer waarop de werkgever weer een poging waagt om hem bij een franchisenemer neer te zetten. Daar komt de werknemer ongemotiveerd over, waardoor hij wordt afgewezen. Ook een poging de werknemer bij een nieuwe vestiging onder te brengen mislukt. De werknemer zegt één dag voor het gesprek zijn afspraak af.

De werkgever legt daarop de werknemer een detacheringsovereenkomst voor, maar hij weigert deze te ondertekenen. Er wordt hem nog een baan aangeboden bij een ander restaurant, maar ook hier stelt de werknemer allerlei eisen en voorwaarden. Dan is voor de werkgever de maat vol en gaat hij over op ontslag. De herplaatsingsmogelijkheden zijn uitgeput, waarop de kantonrechter wordt gevraagd de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Volgens de werkgever waren er geen andere mogelijkheden meer dan een contract aan te bieden via de franchisenemer. Omdat de werknemer zo lang heeft getreuzeld is deze mogelijkheid ook verloren gegaan. De werknemer meent dat er sprake is van overgang van onderneming en dat al zijn oude arbeidsvoorwaarden niet worden gerespecteerd.

Lees ook: Hoever moet een werknemer gaan voor herplaatsing? 

De kantonrechter is het niet met hem eens. Er was geen sprake van overgang van onderneming. De werkgever moest door de brand een oplossing zoeken. Omdat het bedrijf geen eigen vestigingen had in de buurt, was de franchisenemer de eerst aangewezene. Dat de werknemer daar geen gebruik van heeft gemaakt door te treuzelen, is zijn fout. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst zonder vergoeding.

Rechtbank Overijssel
7 april 2015
ECLI:NL:RBOVE:2015:1841

Reageer op dit artikel