nieuws

WWZ: wéér een nieuwe ontduikroute

Arbeidsrecht

WWZ: wéér een nieuwe ontduikroute

Om geen transitievergoeding te hoeven betalen aan langdurig zieken, houden werkgevers ze nu onbetaald in dienst.

Werkgevers hebben weer een nieuwe route gevonden om de transitievergoeding uit de Wet werk en zekerheid (WWZ) te ontduiken. Waar ze langdurig zieke medewerkers normaal na twee jaar zouden ontslaan, houden ze deze nu onbetaald in dienst. Daarmee voorkomen werkgevers dat ze een hoge transitievergoeding moeten betalen. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

Langdurig zieken houden functies bezet

Deze ontduikroute, het ‘sluimerend dienstverband’, is ondertussen ook bekend bij het UWV. Een woordvoerder zegt in de krant dat de uitkeringsinstantie ziet dat het werkgevers bezig houdt, maar kan nog niets zeggen over de consequenties ervan. Om hoeveel bedrijven het gaat, kan het UWV niet opmaken uit de drieduizend ontslagaanvragen wegens arbeidsongeschiktheid.
Wel zitten er risico’s aan deze vorm van ontduiking, wanneer langdurig zieken later alsnog aan de slag willen. En bij reorganisaties houdt de zieke werknemer vanwege de ontslagbescherming in het afspiegelingsbeginsel wel de plek bezet voor de jongere collega die niet kan doorstromen. Veel werkgevers zitten met de vraag hoe ze langdurig zieken aan het werk krijgen en houden. Het kabinet legde deze vraag daarom onlangs voor aan de Sociaal Economische Raad (SER).

Lees ook: Transitievergoeding: dit moet HR weten

‘Niet fatsoenlijk’

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) is niet blij met de werkgevers die de regels omzeilen, net zoals begin dit jaar bekend werd met het ontslaan van tijdelijke medewerkers om de transitievergoeding te ontlopen. ,,Deze manier van denken past niet bij fatsoenlijk werkgeverschap”, zegt hij in de krant. Volgens hem is een andere behandeling van arbeidsongeschikten mogelijk in strijd met Europese regelgeving en de Wet gelijke behandeling. ‘Een arbeidsongeschikte werknemer heeft net als ieder ander recht op een transitievergoeding bij ontslag.” (MediaWatch/Redactie)

TIP: Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen in het arbeidsrecht en kom naar de cursusdag Wet Werk en Zekerheid op 6 november of Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 1 oktober. 

 

 

Reageer op dit artikel