nieuws

Camerabeelden niet toegestaan in beoordeling

Arbeidsrecht

Camerabeelden niet toegestaan in beoordeling

Mystery guests inzetten om medewerkers te beoordelen mag, maar camerabeelden zijn niet toegestaan.

Busbedrijf Hermes mag mystery guests (anonieme rijinstructeurs) inzetten om hun rijdend personeel te beoordelen, maar het inzetten van camerabeelden voor dat doeleinde is verboden. Dat oordeelde de rechtbank Oost-Brabant vorige week.
Hermes mag de camerabeelden alleen gebruiken in het geval chauffeurs betrokken zijn bij een formele aangifte of een misdrijf. Dat wil zeggen: wanneer de beelden worden opgevraagd door instituties als justitie of de politie. Dit is vastgelegd in een regeling waar de ondernemingsraad (or) van Hermes mee heeft ingestemd.

Laakbaar gedrag

De or meende in deze zaak dat Hermes de regeling had gewijzigd, zonder hiervoor de ondernemingsraad om instemming te vragen. Personeelscontrolesystemen vallen namelijk onder het instemmingsrecht van de or. De or vroeg de rechter daarom de controles te verbieden.
Het busbedrijf gebruikte de camerabeelden ook als er sprake zou zijn van laakbaar gedrag, zoals het roken van een sigaret in de bus, gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het rijden of onjuiste bejegening van een reiziger. De kantonrechter stelt dat Hermes de regeling niet heeft gewijzigd, maar deze wel te ruim interpreteert. Het gebruik van de camerabeelden voor iets anders dan het leveren van bewijs bij een aangifte of op verzoek van de politie, is daarom per direct verboden.

TIP: Lees meer over samenwerking met de ondernemingsraad op ORinformatie.nl

Mystery guest is personeelsbeoordeling

De or maakte ook bezwaar tegen het inzetten van mystery guests. Hermes laat sinds 2010 af en toe anonieme rijinstructeurs meerijden in de bus. De chauffeur krijgt te horen dat er binnen vier weken een anonieme rijinstructeur meerijdt die hem beoordeelt op gedrag, houding en rijvaardigheid. De uitkomsten worden met de chauffeur besproken en komen in het personeelsdossier terecht.
De or weet pas sinds 2014 van de inzet van mystery guests. De ondernemingsraad vindt dat het oordeel van de anonieme rijinstructeur een personeelsbeoordeling is. Dat maakt deze werkwijze instemmingsplichtig, volgens de or.

Instemming or nodig?

De rechter oordeelt anders. De kantonrechter stelt vast dat chauffeurs al langer door rijinstructeurs worden beoordeeld. Het besluit in 2010 dat beoordelingen door mystery guests worden uitgevoerd, is geen wijziging van de regeling op het gebied van de personeelsbeoordeling. Ook gebeurt het slechts incidenteel. Volgens de kantonrechter was er voor het besluit om anonieme instructeurs in te zetten geen instemming van de or nodig.

Bron: Rechtbank Oost-Brabant
7 augustus 2015
ECLI:NL:RBOBR:2015:4762

 

Reageer op dit artikel