nieuws

Kamervragen over ontduiken transitievergoeding

Arbeidsrecht

Kamervragen over ontduiken transitievergoeding

Over de nieuwe vondst van werkgevers om de transitievergoeding te omzeilen bij zieke werknemers, worden Kamervragen gesteld.

Kamerleden Roos Vermeij en Grace Tanamal hebben een brief met Kamervragen ingediend bij minister Asscher na het bericht dat werkgevers een nieuwe manier gebruiken om de transitievergoeding te ontduiken. Vorige week berichtte de Volkskrant dat werkgevers langdurig zieke medewerkers na twee jaar ziekte onbetaald in dienst houden. Na 24 maanden hebben medewerkers vanaf 1 juli 2015 namelijk recht hebben op een transitievergoeding. Die proberen werkgevers te omzeilen.

De Kamervragen aan minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid richten zich voornamelijk op de vraag of het bericht klopt met de werkelijkheid, om hoeveel gevallen het gaat, wat de consequenties zijn voor de langdurig zieke werknemer en zijn WIA-uitkering, en welke maatregelen er vanuit de overheid kunnen worden genomen.

Kamerlid Paul Ulenbelt van de SP stelde in een brief aan minister Asscher aanvullende vragen over de ontduiking van de transitievergoeding. Ulenbelt wil ook van de minister weten of hij bereid is de WWZ aan te passen zodat mensen met een arbeidsongeschiktheidsuitkering op eigen verzoek de arbeidsovereenkomst kunnen ontbinden – wanneer zijn in dienst zijn maar geen loon meer ontvangen van hun werkgever – en zo recht krijgen op een ontslagvergoeding.

Momenteel zullen de Kamerleden moeten wachten tot minister Asscher terug is van reces. 1 september zal de Tweede Kamer weer beginnen.

TIP: Leer van de meest recente rechtspraak over de WWZ  en kom naar de cursusdag Wet Werk en Zekerheid: rechtspraak en praktijklessen op 1 december of de cursusdag Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk op 1 oktober. 

Reageer op dit artikel