nieuws

Buitenechtelijke affaire melden bij UWV: mag dat?

Arbeidsrecht

Buitenechtelijke affaire melden bij UWV: mag dat?

Mag een werkgever e-mails over een buitenechtelijke relatie van een werkneemster naar het UWV doorsturen?

Een vrouw is als parttime secretaresse werkzaam bij een advocatenkantoor. Er is ook een fulltime secretaresse, die later in dienst is gekomen. Het kantoor heeft om bedrijfseconomische redenen bij het UWV een vooraankondiging van aanvraag van een ontslagvergunning gedaan. Een dag later is de werkneemster een vaststellingsovereenkomst aangeboden om te komen tot het einde van de arbeidsovereenkomst. Ze weigert te tekenen en meldt zich ziek. Daarop verweert zij zich bij het UWV. De werkgever zet de secretaresse onder druk en geeft aan dat hij belastende e-mails over een buitenechtelijke relatie van de secretaresse zal inbrengen bij de ontslagprocedure bij het UWV. Het UWV weigert de ontslagvergunning af te geven, omdat het afspiegelingsbeginsel van kracht is.

Mails doorgeseind naar UWV

De werkneemster stapt echter naar de kantonrechter, omdat er een verstoorde verhouding is ontstaan. Ze eist een ontslagvergoeding van ruim 27.000 euro. Ze stelt dat ze op een oneigenlijke manier (chantage) is bewogen om de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Ook is er niet juist afgespiegeld; haar collega was korter in dienst.
De werkgever verweert zich en meldt dat er noodzaak was om te bezuinigen. Verder heeft het advocatenkantoor haar een redelijke beëindigingsregeling aangeboden. Over de belastende e-mails zegt het advocatenkantoor dat er bij aanstelling van haar tot fulltime secretaresse een integriteitsprobleem zou zijn ontstaan. Dit was ook als reden aangevoerd bij het UWV.
De kantonrechter meent dat de arbeidsovereenkomst ontbonden moet worden vanwege verstoorde verhoudingen met name doordat de belastende e-mails naar het UWV zijn doorgeseind. Toch heeft de werkgever volgens hem de grens niet overschreden. Er zijn geen kwade bedoelingen in het spel. De kantonrechter geeft twee opties. Of de vrouw trekt haar verzoek in of de ontbinding van de arbeidsovereenkomst wordt uitgesproken. De rechtbank laat de keuze bij de vrouw.

Rechtbank Oost Brabant
28 augustus 2015
ECLI:NL:RBOBR:2015:5275

Reageer op dit artikel