nieuws

Lasterpraatjes over ‘handtastelijke’ tandarts: ontslag?

Arbeidsrecht

Lasterpraatjes over ‘handtastelijke’ tandarts: ontslag?

Een tandartsassistente die ziek is, beschuldigt de tandarts dat hij haar heeft aangeraakt. Als ze zijn naam ook nog te grabbel gooit, is voor hem de maat vol. Ontbindt de rechter de arbeidsovereenkomst?

In een tandartspraktijk werken drie assistenten, een baliemedewerker, de tandarts en zijn vrouw. Een van de assistenten die een contract heeft voor twee jaar, meldt zich na een jaar ziek. Ze kampt met psychische problemen door een trauma uit haar jeugd. Zij is toen seksueel misbruikt.

De tandarts stelt een re-integratieplan op. Ze is het niet eens met het plan van aanpak en beschuldigt daarop de tandarts dat hij haar aangeraakt heeft en dat ze als zeer intimiderend beschouwt. De tandarts is verbijsterd en boos. Hij vindt dat de verdachtmakingen smadelijk en onterecht zijn. Ook de andere assistenten zijn via WhatsApp door haar geïnformeerd. Verder heeft ze verschillende instanties informatie gegeven over wat is voorgevallen.

Lasterpraatjes: verwijtbaar handelen?

De tandarts laat het er niet bij zitten en doet bij de kantonrechter een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Er is sprake van verwijtbaar handelen van de werkneemster. Volgens hem is er altijd een goede, informele verstandshouding geweest. Na de beschuldigingen is deze op slag veranderd. Niet alleen de lasterlijke praat, maar ook het melden bij instanties en het vertellen aan collega’s is voor de werkgever een dringende reden om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. De werkneemster vindt echter dat er sprake is van een opzegverbod. Ook pleit zij voor mediation, zodat de lucht geklaard kan worden.

De kantonrechter gaat in op het opzegverbod. Volgens de rechter is de werkneemster niet vanwege haar arbeidsongeschiktheid ontslagen. Het incident met het aanraken en het daarop volgende beklag bij collega’s en instanties heeft de verstandsverhouding in één klap verslechterd. Bovendien zegt de tandarts dat het in kleine behandelruimtes bij tandartsen bijna onmogelijk is om nooit eens per ongeluk aangeraakt te worden.
De kantonrechter gaat mee in het argument van de tandarts dat de werkneemster zijn naam te grabbel heeft gegooid. Door haar incident te delen met derden heeft ze ervoor gezorgd dat een vruchtbare samenwerking tussen haar en de collega’s onherstelbaar is vernield. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst op grond van een verstoorde verhouding zonder vergoeding.

Rechtbank Rotterdam
30 september 2015
ECLI:NL:RBROT:2015:7045

Reageer op dit artikel