nieuws

Leidster laat op zomerse dag kind in auto: ontslag op staande voet?

Arbeidsrecht

Leidster laat op zomerse dag kind in auto: ontslag op staande voet?

Een leidster van een kinderdagverblijf vergeet op een warme zomerdag een kind van twee jaar uit de auto te halen. De werkgever ontslaat haar op staande voet. Maar mag dat?

Een leidster van een kinderopvang regelt op een warme zomerdag samen met haar collega een uitje voor de kinderen in haar groep. Ze bezoeken een buitenspeeltuin. Er wordt gebruik gemaakt van eigen vervoer en een busje van het kinderdagverblijf. Vier kinderen reizen mee bij de leidster in de auto, de andere zes zitten bij een collega in de bedrijfsauto.

Nadat zij anderhalf uur in de speeltuin zitten, bemerken zij dat één kind van twee jaar wordt vermist. Er wordt koortsachtig gezocht in de speeltuin, maar ze vinden het kind niet. Uiteindelijk treffen ze het kind ongedeerd aan in de auto van de leidster.

Ontslag op staande voet

De leidster wordt daarop door de werkgever direct geschorst en na een dag krijgt zij een telefonische mededeling dat ze op staande voet is ontslagen. De werkgever is het vertrouwen in de werkneemster in één klap verloren. De leidster protesteert tegen het ontslag en houdt zich beschikbaar voor de werkzaamheden.

Tijdens de zaak bij de kantonrechter geeft de leidster haar fout toe. Maar ze ontkent dat er sprake was van opzet. Iedereen maakt wel eens een fout. Bovendien heeft ze daarvoor nooit klachten gehad over haar functioneren en is er zelfs over groeimogelijkheden in het bedrijf gesproken.

De werkgever meent echter dat het slecht had kunnen aflopen. Mede gezien het verloop van de tijd dat na anderhalf uur de werkneemsters het kind pas miste, is voor de werkgever onvergeeflijk. Het vertrouwen in de leidster is dusdanig weg dat naar ontslag op staande voet is gegrepen.

Op staande voet te zwaar middel

Het middel van ontslag op staande voet is volgens de kantonrechter echter te zwaar, te meer omdat daardoor ook de WW-uitkering in gevaar komt. Er is wel sprake van verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Dit is de zogenoemde e-grond voor ontslag in het Burgerlijk Wetboek. Een schorsing of disciplinaire maatregel zou het imago en de continuïteit van de onderneming negatief hebben beïnvloed. Deze maatregel zou dus niet afdoende zijn. De e-grond is volgens de kantonrechter “voldragen”, waarmee de arbeidsovereenkomst dus wordt ontbonden.

Rechtbank Rotterdam

2 november 2015

ECLI:NL:RBROT:2015:7744

Meer weten over juridische vraagstukken op arbeidsrechtelijk gebied? Schrijf u in voor de opleiding P&O voor de arbeidsrechtpraktijk. 

Reageer op dit artikel