nieuws

Dit zijn de nadelen van de nieuwe VAR

Arbeidsrecht

Dit zijn de nadelen van de nieuwe VAR

Wat betreft de uitvoering van de nieuwe zzp-belastingtoets, zien de zelfstandigenorganisaties nog een hoop haken en ogen.

De belangenorganisaties voor zelfstandigen noemen de nieuwe belastingtoets, de Wet deregulering arbeidsrelaties (DBA) ‘voldoende robuust’ om daar binnen afzienbare tijd mee uit de voeten te kunnen. Maar bij de uitvoering van de modelcontracten die de VAR-verklaring moeten vervangen? Daar zien de zelfstandigen nog wel wat obstakels. Dat schrijven zij in een brief aan de Eerste Kamer, die dinsdag de nieuwe DBA behandelt.

Een eerste obstakel zit ‘m er volgens de zelfstandigen in de overgangsperiode. Vertraagde besluitvorming zou volgens de samenwerkende organisaties ‘niet meer dan redelijk’ zijn. Wiebes kondigde eind vorig jaar aan de nieuwe zzp-belastingtoets via modelcontracten pas in te laten gaan op 1 april 2016 in plaats van de beoogde datum 1 januari 2016. De overgangsperiode voor de nieuwe regeling zou dan gelden tot 1 januari 2017. Maar volgens de organisaties had Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën daarvoor al een intensieve voorlichtingscampagne moeten beginnen voor werkgevers en zelfstandigen.

Lees ook: Nieuwe VAR: 2 aandachtspunten

Een ander punt zit ‘m in de vrijwaring van aansprakelijkheid voor het afdragen van loonbelasting, en werknemersverzekeringen. In het nieuwe DBA-stelsel van modelovereenkomsten vervalt die ‘ongeclausuleerde vrijwaring’. Het probleem zit ‘m er volgens de organisaties (een samenwerking van Stichting ZZP Nederland, PZO-ZZP, Zelfstandigen Bouw en FNV Zelfstandigen) in dat het nog niet duidelijk is hoe de Belastingdienst de vooraf goedgekeurde overeenkomsten later gaat toetsen op schijnconstructies. Voor zowel opdrachtgever als -nemer brengt dat onzekerheid met zich mee.

Bovendien, omdat er nu nog veel onduidelijkheid is over uiteindelijke uitwerking en naleving van de regels, schakelen opdrachtgevers nu veelal intermediairs in om risico’s te mijden. En voor de onderhandelingspositie van zelfstandigen is zo’n tussenpartij zeker niet altijd gunstig. (Bron: Fd.nl, Brief Zelfstandigen aan Eerste Kamer)

Reageer op dit artikel