nieuws

FNV eist schadevergoeding voor ontslagen Meavita-medewerkers

Arbeidsrecht

FNV eist schadevergoeding voor ontslagen Meavita-medewerkers

Verloren vakantiedagen, pensioenrechten en gemiste ontslagvergoedingen: dat is volgens FNV de schade die zo’n 5.000 oud-medewerkers van zorgorganisatie Meavita hebben opgelopen.

Na een inventarisatie van de totale gemiste inkomsten stapt de vakbond naar de rechter. FNV wil de bestuurders, onder wie VVD-coryfee Loek Hermans, persoonlijk aansprakelijk stellen voor de schade van werknemers van het door wanbeleid bezweken  Meavita. Dit schrijft de Volkskrant vandaag.

Volgens Arno van Deuzen, advocaat van de vakbond, betreft het circa 5000 van de 20.000 werknemers van Meavita, dat in 2009 failliet werd verklaard. “Ze konden na het faillissement nog wel aan de slag bij een nieuwe stichting die het werk overnam, maar werden kort daarna alsnog ontslagen.”

Schadevergoeding inventariseren

De schade voor de werknemers van de opgedoekte thuiszorgorganisatie bestaat uit verloren vakantiedagen en pensioenrechten en gemiste ontslagvergoedingen. De FNV gaat de komende maanden inventariseren hoeveel leden in aanmerking komen voor een schadevergoeding, en hoe groot hun gemiste inkomsten zijn. Daarna wordt een definitieve claim ingediend”, meldt de Volkskrant.

De hoogte van de schadeclaim wordt geschat op “enkele tonnen”. “Hoe meer leden zich melden, hoe hoger het bedrag”, zegt Van Deuzen. “Dit zijn mensen die hun stinkende best hebben gedaan en die hun baan niet hadden verloren als Meavita er niet zo’n puinhoop van had gemaakt.”

In november oordeelde de Ondernemingskamer na een jarenlange procedure vast dat de ondergang van Meavita te wijten was aan wanbeleid van de bestuurders en commissarissen, waaronder Loek Hermans. Vakbond FNV kaartte destijds de zaak aan bij de Ondernemingskamer.

De vakbond bereidt zich volgens de krant nu ook voor op een lange strijd, desnoods tot de Hoge Raad aan toe. “De munitie is er, maar de rechter moet nu zeggen dat het allemaal zo ernstig was, dat deze mensen persoonlijk een verwijt gemaakt kan worden. Dat is juridisch gezien heel complex. Maar wij vinden dat iemand die zo ernstig faalt, daar persoonlijk de gevolgen van moet dragen.”

Reageer op dit artikel