nieuws

Staande voet voor geven van ‘personeelskorting’?

Arbeidsrecht

Staande voet voor geven van ‘personeelskorting’?

Een winkelbediende steelt goederen en geeft zonder toestemming personeelskorting. Houdt ontslag op staande voet stand ?

Binnen een vestiging van een groot winkelketen wordt een kasverschil ontdekt. Het leidt tot een onderzoek, waarna onder andere de bewakingsbeelden worden bestudeerd. Uit deze beelden blijkt dat door een werkneemster goederen zijn meegenomen zonder dat daarvoor is betaald. Uit het onderzoek blijkt verder dat bepaalde goederen niet zijn aangeslagen op de kassa en zijn meegegeven aan een kennis van deze medewerkster zonder dat daarvoor werd betaald. Ook is ten onrechte een personeelskorting gegeven. De werkneemster verantwoordelijk voor deze handelingen krijgt daarop ontslag op staande voet.

Zero tolerance

De werkneemster stapt naar de kantonrechter en verweert zich tegen het ontslag op staande voet. Er is volgens haar geen sprake van een dringende reden omdat rekening moet worden gehouden met haar persoonlijke omstandigheden. Zo was de werkneemster overbelast. Bovendien heeft ze een goede staat van dienst. De reden dat zij de personeelskorting gaf aan de kennis was omdat deze het financieel heel moeilijk had.
De werkgever voert echter een zero tolerance beleid inzake fraude en diefstal. In het personeelshandboek wordt dit beleid verwoord en dit is bij iedere werknemer van het bedrijf bekend. Nu de werkneemster de zaak heeft bekend, kan onder deze omstandigheden de arbeidsovereenkomst niet meer in stand blijven.

Lees ook: Top 10 redenen voor ontslag op staande voet

Ontslag op staande voet

Ook de rechter gaat hier in mee. De winkelketen dat goederen en producten verkoopt waar de winstmarge al klein is, kan diefstal niet tolereren. Het personeelshandboek is daar duidelijk over. Ook is volgens de kantonrechter de zogenoemde reden van de werknemer inzake overbelasting gemotiveerd betwist. Het feit dat de werkneemster voorheen altijd goed heeft gefunctioneerd, maakt het oordeel van de rechter niet anders.
Het ontslag op staande voet houdt dus stand. De werkneemster heeft ernstig verwijtbaar gehandeld. Ook zal de werkneemster niet worden herplaatst. De rechter ontbindt de arbeidsovereenkomst op zo’n kort mogelijk termijn en veroordeelt de werkneemster in de kosten van het geding.

Bron: Rechtbank Den Haag
17 december 2015
ECLI:NL:RBDHA:2015:14811

Reageer op dit artikel