nieuws

Stug doordrinken op het werk: ontslag op staande voet?

Arbeidsrecht

Stug doordrinken op het werk: ontslag op staande voet?

Een automonteur wordt op staande voet ontslagen, omdat hij na enkele waarschuwingen toch weer alcohol drinkt op het werk. Terecht?

De automonteur heeft elk jaar wel waarschuwingen gekregen vanwege alcoholgebruik. Ook heeft hij te horen gekregen dat het zou kunnen leiden tot het beëindigen van de arbeidsovereenkomst. In 2012 wordt hem zelfs een beëindigingsovereenkomst voorgelegd die hij ook ondertekent. Na enige tijd komt hij hier echter op terug vanwege psychische problemen en de werkgever zou volgens hem misbruik hebben gemaakt van de omstandigheden. De kantonrechter gaat daar in mee en bepaalt dat de arbeidsovereenkomst nog steeds voortduurt.
Nadat hij terugkeert in het werkproces, begin 2013, meldt de werkgever per brief dat een volgende keer alcoholgebruik op het werk direct ontslag op staande voet tot gevolg heeft.

Ontslag op staande voet na blikje bier

Enkele maanden later gaat het weer mis met de werknemer. Hij wordt betrapt met een blik bier en wordt naar huis gestuurd. Een dag later wordt de werknemer op staande voet ontslagen. Ook de tweede poging van de werkgever om van de werknemer af te komen, mislukt. Volgens de kantonrechter mocht de werkgever niet naar het zwaarste middel grijpen en was ontslag op staande voet niet proportioneel. De werkgever gaat hierop in hoger beroep.

Lees ook: Diefstal en alcohol: toch transitievergoeding

Het hof oordeelt anders dan de kantonrechter. De werknemer was al eerder gewaarschuwd dat wanneer zich nog een keer een alcoholincident voor zou doen, hij op staande voet ontslagen zou worden. Dat hij zich weer bezondigde aan alcohol, komt volkomen op het conto van de werknemer. Bovendien is het hof van mening dat alcoholgebruik ook vanuit veiligheidsoogpunt een issue was. Zo dient een automonteur proefritten te maken en dus in het verkeer deel te nemen. Het hof vernietigt het vonnis van de kantonrechter en de werknemer wordt veroordeeld de kosten van het geding te betalen.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
12 januari 2016
ECLI:NL:GHARL:2016:139

Meer weten over het nieuwe ontslagrecht? Schrijf u snel in voor de opleiding ‘Het nieuwe ontslagrecht in de praktijk’ op 31 maart.

Reageer op dit artikel