nieuws

Re-integratie weigeren: ontslag?

Arbeidsrecht

Re-integratie weigeren: ontslag?

Een zieke werkneemster houdt zich niet aan het verzuimprotocol en komt steeds niet opdagen bij de bedrijfsarts. De werkgever wil daarom van haar af. Wat zegt de rechter?

Een werkneemster meldt zich ziek en stapt direct naar de bedrijfsarts. De bedrijfsarts constateert dat er voor de werkneemster vooralsnog geen arbeidsmogelijkheden zijn. Ze dient wel na twee weken weer op het spreekuur te verschijnen.

Verzuimprotocol

De werkgever stuurt na bijna drie weken een aangetekende brief naar de werkneemster met de strekking dat zij zich aan het verzuimprotocol dient te houden. Ook is zij uitgenodigd om op het spreekuur te verschijnen bij de bedrijfsarts. De werkneemster komt echter niet opdagen. De ‘no-show’ gaat een tijdje door en ook telefonisch contact met de werkneemster blijkt onmogelijk, omdat zij volgens haar vriend niet aan de telefoon wil komen. Verder weigert ze de zogenoemde machtiging medische informatie in te vullen en terug te sturen naar de bedrijfsarts.

Weer niet komen opdagen

Drie maanden na haar ziekmelding spreekt de bedrijfsarts weer met de werkneemster. De bedrijfsarts komt tot de conclusie dat ze nog geen aangepast werk kan uitvoeren en ook drie maanden later is deze situatie niet veranderd. De werkgever meldt wel dat wanneer zij niet verschijnt op het spreekuur haar loonbetaling wordt opgeschort. De werkneemster komt voor de zoveelste keer niet opdagen en ook de machtiging wordt nog steeds niet afgegeven. Dit gebeurt nog een paar keer waarop het geduld op is voor de werkgever.

Ontslag?

De werkgever verzoekt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst zo snel mogelijk te ontbinden vanwege verwijtbaar handelen en een verstoorde arbeidsverhouding. De kantonrechter oordeelt dat het bij herhaling niet verschijnen op het spreekuur van de bedrijfsarts ernstig verwijtbaar is. De werkneemster heeft op geen enkele wijze meegewerkt aan re-integratie.

Verder heeft zij ook geen machtiging medische informatie afgegeven. Al deze zaken samen maken de werkneemster verwijtbaar. De werkgever wordt in het gelijk gesteld. Er kan niet meer van de werkgever worden verwacht dat de arbeidsovereenkomst met de werkneemster nog voortduurt. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst direct. De werkgever is ook geen transitievergoeding verschuldigd en de werkneemster wordt veroordeeld in de proceskosten.
Rechtbank Midden-Nederland

6 april 2016
ECLI:NL:RBMNE:2016:1748

 

Reageer op dit artikel