nieuws

WWZ in mkb werkt averechts

Arbeidsrecht

WWZ in mkb werkt averechts

Hoewel de werkgelegenheid stijgt, heeft de Wet werk en zekerheid (WWZ) in het mkb niet de verwachte vruchten afgeworpen. In vergelijking met vorig jaar is er zelfs sprake van een toename van 5 procentpunt in het aandeel tijdelijke contracten. Werkgevers bieden dus minder vaak een vast contract aan.

Dit kan worden geconcludeerd uit de Van Spaendonck MKB Banenmonitor, die jaarlijks salarisdata van 725.000 Nederlanders werkzaam bij mkb-werkgevers tot 250 werknemers analyseert.

TIP! Lees ook hoe de politiek eerder dit jaar al concludeerde dat het doel van de WWZ, werkgevers stimuleren om meer mensen in vaste dienst te nemen, is mislukt

Werkgelegenheid mkb gestegen

De Banenmonitor signaleert 3,1 procent banengroei in het midden- en kleinbedrijf voor het eerste kwartaal van 2016 ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2015. Hiermee zet de opwaartse lijn zich verder voort.

Het type arbeidscontracten verandert echter sterk. Het procentuele aandeel contracten voor bepaalde tijd is het afgelopen jaar harder gestegen dan op basis van de historische gegevens verwacht zou mogen worden: het aantal tijdelijke contracten nam met 5 procent toe, van 27 procent in februari 2015 naar 32 procent in februari 2016.

Trendbreuk

Uit analyse van de afgelopen vijf jaar blijkt dat het aandeel tijdelijke contracten tussen 2010 tot 2015 naast een gestage stijging een duidelijk seizoenspatroon vertoont. In de maand juli lag het elk jaar gemiddeld 3 procent hoger dan in de eerstvolgende januarimaand.

Naast het feit dat seizoenswerk de gemiddelden beïnvloedt, wordt  een hoog percentage contracten voor bepaalde tijd aan het begin van het nieuwe jaar bovendien omgezet in vaste contracten. Opvallend is dat dit verschil in 2016 niet 3 procent is, maar 0,5 procentpunt: 31,8 procent tijdelijke contracten in juli 2015 tegenover 31,3 procent in januari 2016. Hieruit kan worden geconcludeerd dat werkgevers begin dit jaar ruimschoots minder contracten voor onbepaalde tijd hebben aangeboden dan in voorgaande jaren het geval was.

Tip! Bent u op de hoogte van de laatste regelgeving op HR-gebied? Schrijf u nu in voor de HR  Wetgeving Actualiteitendag

 

Reageer op dit artikel