nieuws

Concurrentiebeding aanvechten? Dit zegt de rechter

Arbeidsrecht

Concurrentiebeding aanvechten? Dit zegt de rechter

Een makelaar wil overstappen naar een concurrent. Via de rechter eist hij dat zijn concurrentiebeding geschrapt wordt.

De makelaar kan enkele kilometers verderop bij een ander makelaarskantoor meer verdienen en ook zijn andere arbeidsvoorwaarden gaan erop vooruit. Maar het concurrentiebeding zit hem dwars. Hij probeert bij zijn werkgever zijn positie te verbeteren. De werkgever wil het salaris maandelijks verhogen met 150 euro, maar dit aanbod wijst hij af. De onderhandelingen komen dan in een impasse.

Omdat de makelaar daarop uit dienst wil treden, vraagt hij in kort geding de kantonrechter het concurrentiebeding te schorsen. In zijn betoog geeft de makelaar aan al jaren uitstekend te functioneren, maar dat dit niet wordt beloond. Ook stelt hij dat hij niet serieus wordt genomen en dat de werkgever zich niet gedraagt als goed werkgever. Verder vindt hij dat het concurrentiebeding te ruim geformuleerd en te lang is en ook de geografische reikwijdte vindt hij fors.

Lees ook: Concurrentiebeding: maak deze fout niet

Volgens de werkgever heeft de economische crisis er voor gezorgd dat salarisverhogingen even uit den boze waren. De werknemer betwist dit niet. Verder is de werkgever van mening dat enige onvrede van de makelaar niet is terug te vinden in verslagen en overleggen en is de inkomensverbetering die de concurrent aanbiedt nauwelijks meer dan hijzelf aanbood. Zelfs tijdens de zitting doet hij nog een aanbod, maar ook dit wijst de makelaar af.

Concurrentiebeding weegt zwaar

De werkgever is van mening dat het concurrentiebeding zwaar weegt. Zo heeft de makelaar kennis opgedaan in marktposities, bouwplannen, kennis van wijken en doelgroepen; dat is gevoelige informatie die interessant is voor concurrenten in de buurt. Er is volgens de werkgever geen sprake van ernstige verwijtbaarheid aan zijn zijde. De potentieel nieuwe werkgever is een concurrent; daarover is men het over eens. Ook constateert de kantonrechter dat de werknemer snel uitsluitsel moest krijgen over de geldigheid van het concurrentiebeding, omdat de nieuwe werkgever anders op zoek ging naar een ander..
De kantonrechter gaat voorbij aan de argumenten voor de salarisverhoging en ook is er volgens hem geen sprake van verwijtbaar handelen van de werkgever. Wel oordeelt de kantonrechter dat het concurrentiebeding zwaar weegt en daarom niet zo maar geschrapt kan worden. Tevens vindt hij dat de positieverbetering van de makelaar beperkt is bij de nieuwe werkgever. De rechter schorst het concurrentiebeding, maar pas een jaar nadat de man uit dienst is getreden.

Rechtbank Overijssel
20 mei 2016
ECLI:RBOVE:2016:1753

Meer weten over een concurrentie- en relatiebeding en waar u op moet letten? Meld u aan voor de opleiding Arbeidsrecht voor de P&O-praktijk 

 

Reageer op dit artikel