nieuws

‘Wet DBA heeft nu al gefaald’

Arbeidsrecht

‘Wet DBA heeft nu al gefaald’

Het merendeel van de zzp’ers vindt het doodeng: beginnen met de nieuwe modelcontracten de Wet DBA. ‘De introductie van de Wet DBA heeft nu al gefaald.”

We zijn nu tien weken verder sinds de introductie van de Wet DBA. Het merendeel van de zzp’ers weet er ondertussen heus wel van. Maar daadwerkelijk aan de slag met de modelcontracten? Zzp’ers vinden het doodeng. Bang om niet door de toetsing te komen, zo zegt MKB belangen.

De belangenpartij voor ondernemers nam de stand van zaken met de modelcontracten onder de loep. Uit onderzoek onder 2000 opdrachtgevers en zzp’ers blijkt dat 94 procent van de deelnemende zzp’ers gebruikmaakte van de VAR (Verklaring arbeidsrelatie). Maar liefst 85 procent stelt het werken met een modelovereenkomst uit.

Aan de bekendheid ligt het niet; 88 procent van de deelnemers, zowel ondernemers als zzp’ers, is bekend met de wijziging van VAR naar Wet DBA.

Lees ook: Zo werkt de Wet DBA: tips voor HR

‘Introductie Wet DBA heeft gefaald’

‘Op dit moment durven we bijna te stellen dat de introductie van de Wet DBA heeft gefaald. Uit het onderzoek blijkt dat nog maar heel weinig zzp’ers en opdrachtgevers een modelovereenkomst hebben ingevuld. Van degenen die het wel deden komen veel klachten. Van de 85 procent die het nog niet heeft gedaan is de helft bang om niet door de toetsing te komen. Dat is vreselijk’, stelt Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen.

Dat een minimaal deel van de zzp’ers zich klaar heeft gemaakt voor de nieuwe modelcontracten, bleek onlangs ook uit onderzoek van Randstad. 95 procent van de zzp’ers zou nu door de keuring van de Wet DBA komen, stelde Randstad. Ook opdrachtgevers zijn nog afwachten.

Van uitstel komt…

85 procent van de zzp’ers die meededen aan de enquête stelt het moment om met een modelovereenkomst te gaan werken uit. Maar liefst de helft van de zzp’ers is bang geen goedgekeurde modelovereenkomst te kunnen krijgen. Van de ondervraagden die wel al gebruikmaakten van de modelovereenkomsten, vond 52 procent het moeilijk de overeenkomst in te vullen en denkt 62 procent dat er fouten in staan.

Als de opdrachtgever de overeenkomst liet toetsen door de Belastingdienst (33 procent) vond 63 procent van de zzp’ers het lang duren voor er bericht kwam. De uitkomst van de toetsing was overigens in 86 procent van de gevallen positief.

Lees ook: Wet DBA: 3 clausules die HR niet mag vergeten

Fouten in de modelovereenkomst

Iets meer opdrachtgevers dan zzp’ers hebben de stap richting modelovereenkomst al gemaakt (27 tegenover 15 procent). Hiervan geeft 40 procent aan geen geschikte modelovereenkomst te kunnen vinden, had 52 procent moeite met invullen en denkt 60 procent dat er fouten in staan.

Voor 90 procent van de modelovereenkomsten betrof het een zzp’er die voorheen met een VAR voor dezelfde opdrachtgever werkte. Een kleine 45 procent laat de overeenkomst toetsen; hiervan wordt maar liefst 41 procent afgekeurd.

Zzp’er is bang voor de toetsing

Maar liefst de helft van de zzp’ers is bang geen goedgekeurde modelovereenkomst te kunnen krijgen, blijkt uit het onderzoek van MKB Belangen.

Zowel opdrachtgevers als zzp’ers nemen een afwachtende houding aan ten aanzien van de nieuwe Wet DBA. Er wordt nog maar weinig gebruikgemaakt van de modelovereenkomsten van de Wet DBA. Van degenen die de stap wel gezet hebben, vindt het merendeel het er niet makkelijker op geworden. De modelovereenkomsten zijn niet op elke situatie van toepassing, ze zijn lastig in te vullen, er staan fouten in, en als er getoetst moet worden door de Belastingdienst duurt het te lang voordat er een advies komt (en stagneert het opdrachtentraject).

1 op 3 modelovereenkomsten afgekeurd

Twee weken geleden stuurde staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën een overzicht naar de Tweede Kamer waaruit bleek dat één op drie van de (op dat moment) 2400 behandelde modelovereenkomsten werd afgekeurd door de fiscus.

MKB Belangen is bang dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Gaan er nog meer zzp’ers de dupe worden van deze nieuwe wet gedurende het transitiejaar? ‘We gaan de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden’, reageert Adrienne van Veen. ‘De wet zou de ondernemer niet moeten beperken in het ondernemen. Op dit moment blijkt het meer last dan verlichting te brengen en we maken ons grote zorgen over de zzp’ers van wie de modelovereenkomst wordt afgekeurd.’ (Bron: Servicemanagement)

TIP: Hoe sluit u fiscale risico’s uit? Kom naar de cursusdag De Wet DBA en het risicoloos contracteren van een zzp’er op 15 november

HR-wetgeving actualiteitendag – Wetswijzigingen 2016
Tijdens de HR-wetgeving actualiteitendag wordt u in één dag bijgepraat over de recente en komende wetswijzigingen op het gebied van arbeidsrecht, sociale zekerheid, pensioenen en personeel en fiscus.

Reageer op dit artikel