nieuws

EU-Hof: verplichte zorgpremie pensionado mag

Geen categorie

Nederlandse gepensioneerden in het buitenland mogen worden verplicht tot betaling van een zorgpremie. De Nederlandse rechter moet wel bekijken of de 'pensionado's' op dezelfde manier worden behandeld als Nederlandse ingezetenen. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat donderdag 14 oktober 2010 bepaald.

De uitspraak volgt op klachten van een aantal AOW'ers en WAO'ers die in een andere EU-lidstaat wonen en die voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 particulier verzekerd waren. Sinds de komst van het nieuwe stelsel zijn zij een verplichte bijdrage verschuldigd, die van hun uitkering wordt ingehouden. De pensionado's zeggen nu slechter af te zijn.
Volgens het EU-hof is het Nederlandse stelsel niet in strijd met het EU-recht, maar is er mogelijk wel sprake van een ongelijke behandeling van Nederlanders in het buitenland.

Reageer op dit artikel