nieuws

Belastingdienst controleert stamrecht na ontslag strenger

Geen categorie

Oudere werknemers die een ontslagvergoeding gebruiken om in een stamrecht te storten, worden voortaan strenger gecontroleerd door de Belastingdienst. Dat meldt Deloitte. Volgens het consultancykantoor wil de fiscus voorkomen dat stamrecht-b.v.'s worden gebruikt als een verkapte vorm van vervroegde uittreding.

Indien een ontslagvergoeding is vastgelegd in de arbeidsovereenkomst en dit wordt omgezet in een stamrecht bij ontslag, is de Belastingdienst van mening dat er geen stamrechtvrijstelling kan worden toegepast. Het beleid ten aanzien van de stamrechtvrijstelling zal binnenkort ook op de website van de Belastingdienst worden vermeld.

Welke mogelijkheden blijven er dan over om een eventuele ontslagvergoeding uit te keren, zonder dat deze ontslagvergoeding wordt aangemerkt als een regeling voor vervroegde uittreding of dat hierover direct belasting moet worden betaald? Een oplossing is volgens Deloitte om de ontslaguitkering te benutten voor het aanvullen van een eventueel pensioentekort van de betreffende werknemer.

"Dit betekent wel dat er in een vroegtijdig stadium moet worden nagedacht over hoe dit wordt vormgegeven en welke maatregelen getroffen dienen te worden. Te denken valt aan een aanvullende storting in de huidige pensioentoezegging, een wijziging van de pensioentoezegging in combinatie met een verhoging van het pensioengevend salaris etc.," aldus Deloitte.

(Bron: Deloitte Global Employer Services, Pensioenconsultancy)

Reageer op dit artikel