nieuws

30 procent meer tijd voor de patient – Beroepstrots terug

Geen categorie

TNO Management Consultants, CBO en Dock4 hebben op woensdag 19 oktober 2011 een raamcontract over Productive Series getekend met het NHS Institute for Innovation and Improvement uit Engeland. Productive Series is een reeks succesvolle verbeterprogramma's van bewezen waarde. Met handleidingen leidt een team zichzelf volgens de LEAN-methode door alle stappen van verbetering van kwaliteit en […]

TNO Management Consultants, CBO en Dock4 hebben op woensdag 19 oktober 2011 een raamcontract over Productive Series getekend met het NHS Institute for Innovation and Improvement uit Engeland. Productive Series is een reeks succesvolle verbeterprogramma's van bewezen waarde.

Met handleidingen leidt een team zichzelf volgens de LEAN-methode door alle stappen van verbetering van kwaliteit en effectiviteit van de dagelijkse werkzaamheden. Al doende leren teams en medewerkers hun werk beter te organiseren, zoals in Ziekenhuis St. Jansdal zie video.
TNO Management Consultants, CBO, Dock4 en initiatiefnemer Jacob de Moel werken samen om Productive Series ook in Nederland te introduceren en te implementeren. Productive Series is ontwikkeld door NHS Institute for Innovation and Improvement. Het NHS Institute levert alle materialen en ondersteunt met opleiding en advies.

Meer tijd voor de patiënt
De tijd die daadwerkelijk wordt besteed aan de patiënt in zorginstellingen blijft soms beperkt tot 25 procent. Er gaat veel tijd op aan lopen, zoeken, corrigeren, onnodig herhalen, administreren en communiceren. Met Productive Series blijken teams dit zelf aanzienlijk te kunnen verbeteren. De zorgprofessionals worden extra gemotiveerd, omdat ze de verbeteringen op eigen kracht realiseren. De beroepstrots keert terug. Hun passie en inzet zijn nodig om de uitdagingen waar de zorg voor staat op te kunnen vangen.

Productive Series leidt tot:
– 30 procent meer tijd voor de patiënt;
– kortere ligduur;
– minder infecties;
– minder medicatiefouten en snellere medicijnronde;
– minder verspilde maaltijden;
– 30 procent snellere overdrachten:
– minder ziekteverzuim, maar bovenal:
– trotse verpleegkundigen/verzorgenden.

Productive Ward
Het eerst ontwikkelde onderdeel van de Series is Productive Ward. Dit programma is gericht op verpleegafdelingen van ziekenhuizen. Productive Ward is van 2006 tot 2008 ontwikkeld en ook daarna nog uitgebreid getest. Het bleek meteen zeer succesvol en is in de aanbevolen verbeteringen van het NHS opgenomen. 95 procent van de Engelse ziekenhuizen werkt ermee, de rest van de wereld volgt op de voet.
In Nederland is het Ziekenhuis St. Jansdal gestart met de implementatie van Productive Ward. De eerste resultaten zijn zeer positief en inmiddels is besloten de implementatie in het ziekenhuis te verspreiden. Ook andere ziekenhuizen, verpleeghuizen en zorginstellingen zoals Atrium Medisch Centrum, Reinier de Graaf Groep, Kijvelanden en Charim gaan met Productive Series aan de slag.

Reageer op dit artikel