nieuws

AWVN: Medewerkers in bouw verdienen het meest

Geen categorie

Van de laag- tot middelbaar opgeleide werknemers in Nederland verdienen medewerkers in de bouw het meest. In de hogere functies zijn het de chemie en de voedings- en genotmiddelenindustrie waar de werknemers het ruimst worden beloond. Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN.

Het onderzoek richtte zich op de jaarsalarissen in zes economische hoofdsectoren:  chemie, transport en logistiek, bouw, voedings- en genotmiddelenindustrie, zakelijke dienstverlening en overige industrie. De gegevens voor de vergelijking komen uit de database van de AWVN-beloningsmonitor, een online-instrument voor beloningsvergelijking.

In het onderzoek gaat het om lager uitvoerende functies tot hoge managementfuncties. Het gaat om feitelijke, vaste brutojaarsalarissen (niet om CAO-schalen) zonder secundaire arbeidsvoorwaarden en andere beloningselementen.

Laagopgeleide bouwmedewerkers met een functie als bijvoorbeeld een administratiemedewerker, een medewerker verkoop-binnendienst of een zeer ervaren schoonmaker nemen in doorsnee bijna 33.000 euro per jaar mee naar huis. Werknemers met qua moeilijkheidsgraad vergelijkbare functies in andere marktsectoren – doen het met iets meer dan 25.000 euro. Niet alle bouwmedewerkers zijn beter af dan hun functieniveau-genoten. Bij hogere managementfuncties is een werknemer met ruim 108.000 euro het beste af in de chemie. In de bouw is het bijbehorende loon 95.300 euro.

Kantoorfuncties
In het onderzoek gaat het om bouwmedewerkers met kantoorfuncties (de zogenoemde UTA-functies). Uitvoerende, typische bouwberoepen zoals metselaars en timmermannen, zitten niet in het onderzoek. Verder gaat het zowel om sectorspecifieke als niet-sectorspecifieke functies. In de chemie, bijvoorbeeld, werken naast procesoperators vanzelfsprekend ook secretaresses en receptionisten.

Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat in de chemie vrijwel over de gehele linie, van lage tot hoge functies, het best wordt betaald. Alleen de lage functies in deze sector blijven iets achter bij het gemiddelde van alle sectoren. In de ‘overige’ industrie zijn de jaarsalarissen daarentegen over de gehele linie lager dan het gemiddelde van alle sectoren.

Verder wordt uit het onderzoek duidelijk dat de beloningsverschillen tussen de verschillende marktsectoren niet erg groot zijn. Bij de lager uitvoerende functies zit het doorsnee-jaarsalaris voor alle sectoren zo’n beetje rond de 25.000 euro met de bouw als uitschieter naar boven. Bij de hogere managementfuncties is 97.500 euro de maatstaf met de chemie als duidelijke uitschieter naar boven.

Lees ook: AWVN: einde aan opwaartse trend cao-lonen

Reageer op dit artikel