nieuws

COA: Medische zorg asielzoekers gegarandeerd

Geen categorie

De medische hulp voor asielzoekers in het azc in Katwijk is wel degelijk gegarandeerd. Dat stelde een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op vrijdag 28 oktober 2011. Huisartsen in Katwijk stelden vrijdag tegenover de NOS te stoppen met het verlenen van hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers in het azc in hun dorp. Het […]

De medische hulp voor asielzoekers in het azc in Katwijk is wel degelijk gegarandeerd. Dat stelde een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op vrijdag 28 oktober 2011.

Huisartsen in Katwijk stelden vrijdag tegenover de NOS te stoppen met het verlenen van hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers in het azc in hun dorp. Het contract wordt per 1 januari 2012 opgezegd, omdat de artsen er grote moeite mee hebben mee dat ze aan de volwassenen alleen noodhulp mogen verlenen.
Het COA stelde dat de asielzoekers alle hulp krijgen die 'gewone' Nederlanders via het basispakket van hun gezondheidsverzekering ontvangen. 'Dus geen zaken als fysiotherapie', gaf de zegsman als voorbeeld. Hij stelde dat als het contract daadwerkelijk is beëindigd, de huisartsenzorg elders wordt ingekocht.

Ontmoedigingsbeleid
Huisarts Irene van Rijn zei tegen de NOS dat er alles aan wordt gedaan om de asielzoekers te ontmoedigen langer in ons land te verblijven. Zo mogen ze de gemeentegrenzen niet over en zijn er nauwelijks activiteiten. 'Van mensen die binnenkomen ontbreekt soms de medische overdracht', zei ze. Van Rijn kende ook een voorbeeld van een asielzoeker die geopereerd had moeten worden, maar dat kon niet vanwege de beperkingen.
'De kinderen krijgen wel alle zorg, volwassenen alleen noodhulp. Daar heb ik moeite mee. Mensen hebben altijd recht op gezondheidszorg, ook al ben je crimineel, ook al moet je het land verlaten', aldus Van Rijn.

Tweederangsmensen
GroenLinks vindt het onmenselijk dat uitgeprocedeerde asielzoekers geen volledige medische hulp krijgen en wil opheldering van minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel). Kamerlid Tofik Dibi: ,'Uitgeprocedeerde asielzoekers zijn geen tweederangsmensen. Ze verdienen dus ook fatsoenlijke zorg.'

Reageer op dit artikel