nieuws

GGZ CrisisCare Trubendorffer scheldt eigen bijdrage kwijt

Geen categorie

Ambulante verslavingszorginstelling GGZ Trubendorffer scheldt met onmiddellijke ingang de eigen bijdrage kwijt aan alle cliënten die vanaf heden binnenkomen in de ambulante behandeling. Cliënten zijn hierdoor niet meer afhankelijk van de kostbare 'deals' die zorgverzekeraars hebben afgesloten met andere zorginstellingen. Gepaste en kostenefficiënte zorg komt hiermee een stap dichterbij, volgens Dick Trubendorffer, directeur van verslavingszorginstelling […]

Ambulante verslavingszorginstelling GGZ Trubendorffer scheldt met onmiddellijke ingang de eigen bijdrage kwijt aan alle cliënten die vanaf heden binnenkomen in de ambulante behandeling. Cliënten zijn hierdoor niet meer afhankelijk van de kostbare 'deals' die zorgverzekeraars hebben afgesloten met andere zorginstellingen. Gepaste en kostenefficiënte zorg komt hiermee een stap dichterbij, volgens Dick Trubendorffer, directeur van verslavingszorginstelling Trubendorffer.

Dick Trubendorffer: 'Voor ons is het onverteerbaar dat de zorgkosten de pan uitrijzen, burgers elk jaar meer premie betalen en de kwaliteit van de zorg achteruit holt. Daarnaast zie je dat de grote zorgverzekeraars kansen laten lopen om zorgkosten aanzienlijk terug te brengen'.

Spagaat
Zorgverzekeraars zitten momenteel in een spagaat. Aan de ene kant voelen zij zich verantwoordelijk voor de dure klinieken waar zij langlopende contracten mee hebben afgesproken. Terwijl dezelfde zorgverzekeraars aan de andere kant worden gedwongen om de zorgkosten terug te brengen. Kiezen zij voor goedkopere alternatieven dan bestaat het risico dat enkele verslavingsklinieken omvallen. Dick Trubendorffer: 'De consument is echter in 90 procent van de klinische behandelingen net zo goed af met ambulante zorg, die veelal goedkoper is, met een vergelijkbare behandelingsintensiteit. Gemiddelde ambulante zorg kost 5.000 euro. Bij gemiddelde klinische behandeling stijgen deze kosten naar 25.000 euro.

Eigen bijdrage
Cliënten, waarvan de zorgverzekeraar echter geen contract heeft met Trubendorffer, betalen nu 20 procent eigen bijdrage. Dick Trubendorffer: 'Dit is voor kwetsbare mensen een hoge drempel, waardoor zij vaak niet de gewenste zorg krijgen, maar worden doorverwezen naar een – veelal duurdere – klinische zorginstelling. Met het afschaffen van de eigen bijdrage, die wij uit eigen middelen gaan betalen, willen wij een signaal afgeven aan de markt: zorg verbeteren en tegelijkertijd kosten besparen in het belang van de burger is mogelijk. Hiervoor is het wel noodzakelijk om kritisch te kijken naar historisch gegroeide zorgprocessen en naar bewezen alternatieven.'

Reageer op dit artikel