nieuws

Specialisten verzwijgen missers

Geen categorie

Driekwart van de medisch specialisten geeft toe wel eens een medische fout te maken. Van hen verzwijgt bijna een kwart dat, omdat de gevolgen voor de patiënt 'verwaarloosbaar klein' zijn of 'slecht zijn voor de toestand voor de patiënt'. Dat blijkt uit een onderzoek onder medisch specialisten, huisartsen en ander medisch personeel, uitgevoerd door de […]

Driekwart van de medisch specialisten geeft toe wel eens een medische fout te maken. Van hen verzwijgt bijna een kwart dat, omdat de gevolgen voor de patiënt 'verwaarloosbaar klein' zijn of 'slecht zijn voor de toestand voor de patiënt'.

Dat blijkt uit een onderzoek onder medisch specialisten, huisartsen en ander medisch personeel, uitgevoerd door de medische ledenorganisatie VvAA.
Bijna duizend medici werden bevraagd. Van de huisartsen zeggen negen van de tien wel eens in de fout te gaan. De helft van hen houdt dat stil. Bijna de helft van de ondervraagden zegt wakker te liggen van een gemaakte fout.

Opleiding
Tweederde van de ondervraagden vindt dat bij de opleidingen meer aandacht moet worden besteed aan medische fouten, ook voor de emotionele gevolgen bij patiënten die het slachtoffer worden van medisch falen. Agatha Hielkema, rechtsbijstandsjurist bij VvAA, in NRC Handelsblad: 'In opleidingen wordt duidelijk iets gemist. De patiënt heeft niet alleen behoefte aan informatie over de genomen maatregel, er moet ook aandacht zijn voor zijn situatie en de impact op zijn leven.'

Meer informatie: download hieronder het boekje Medisch fouten van VvAA.

Reageer op dit artikel