nieuws

Aandacht voor chronisch zieke loont

Geen categorie

Het begeleiden van chronisch zieke werknemers kan het bedrijfsleven een miljardenbesparing aan arbeidsproductiviteit opleveren. Dat blijkt uit een studie van het adviesbureau Booz & Company en de Duitse Bertelsmann Stiftung.

De onderzoekers becijferen in de studie (pdf) dat in Nederland jaarlijks tussen de 9 en 13 miljard euro aan arbeidsproductiviteit verloren gaat. Dat komt door absentie, verlaagde arbeidsproductiviteit of arbeidsongeschiktheid door veelvoorkomende chronische ziekten.

Het grootste deel hiervan (5 tot 7 miljard euro) wordt veroorzaakt door depressies. Dit wordt gevolgd door chronische rugpijn (2 tot 3 miljard), reumatische artrose (1 miljard), astma/COPD (1 miljard) en hoge bloeddruk (300 tot 400 miljoen).

Verlies kan met een kwart omlaag
Volgens de onderzoekers zou het totale verlies aan arbeidsproductiviteit met een kwart omlaag kunnen. Daarvoor is het nodig dat chronisch zieken de door een arts voorgeschreven therapie beter volgen.

Dit leidt uiteindelijk niet alleen tot gezondheidswinst voor de patiënt, maar ook tot minder zorgkosten als gevolg van minder complicaties en verhoogde arbeidsproductiviteit. Door middel van interventies kunnen werkgevers hieraan bijdragen.

(Bron: Booz & Company )

Reageer op dit artikel