nieuws

5 stappen om tekort aan technisch talent te lijf te gaan

Geen categorie

5 stappen om tekort aan technisch talent te lijf te gaan

Zelfs als de economie maar beperkt groeit, dan is er in 2016 een tekort van 155.000 technische medewerkers, voorspelt ROVC. In een whitepaper geeft de opleider vijf stappen waarmee organisaties de schaarste te lijf kunnen gaan.

1) Acceptatie Is het de schuld van de overheid of het reguliere onderwijs dat er te weinig technici zijn? Misschien, maar ROVC vindt dat werkgevers zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om te zoeken naar oplossingen. Breng in kaart waar het bedrijf naar toe gaat en welke mensen daarvoor nodig zijn.

2) Weet wie er uitstroomt 40 procent van de organisaties erkent dat schaarste in belangrijke mate wordt veroorzaakt door de uitstroom van babyboomers.  27 procent ziet gewenst personeel vrijwillig vertrekken om elders aan het werk te gaan. Door te kijken naar de leeftijd van het personeel en het gemiddelde verloop in de organisatie, kan HR een inschatting maken van de uitstroom.

3) Maak een ontwikkelpad voor de medewerkers – Welke vaardigheden hebben uw (toekomstige) medewerkers en wat hebben zij in de toekomst nodig? Welke technische functies zijn er? Waar zit het hiaat in vaardigheden?

4) Begin twee jaar “te vroeg” met werving & selectie – Direct inzetbare mensen zijn steeds schaarser. Daarom is het belangrijk ruim van tevoren te beginnen met de werving & selectie, zodat u ervoor kunt zorgen dat zij de juiste ervaring en/of training hebben voordat ze echt nodig zijn. ROVC geeft vier opties voor het inhuren van zij-instromers: 1) iemand die direct beschikbaar is omdat hij in een andere branche de benodigde ervaring heeft opgedaan, 2) iemand die een heel andere technische functie heeft vervuld, 3) iemand uit een heel ander vakgebied, maar die oorspronkelijk wel een technische opleiding heeft gevolgd, of 4) iemand die noch technische scholing, noch ervaring heeft, maar de overstap wil maken.

5) Kies eerst voor een generieke opleiding, daarna specifiek –  Het gebeurt veel dat mensen alleen een functie- of bedrijfsspecifieke opleiding krijgen. Hoe meer tijdens de opleiding wordt ingezoomd op een bepaalde technische richting, hoe minder goed iemand inzetbaar is voor verschillende technische functies.

 

Reageer op dit artikel