nieuws

Ontslag weigerambtenaar terecht

Geen categorie

Ontslag weigerambtenaar terecht

De man die weigerde homo’s te trouwen hoeft niet weer in dienst genomen te worden.

De gemeente Den Haag hoeft de ontslagen weigerambtenaar Wim Pijl niet weer aan te nemen.

De rechtbank in Den Haag vindt dat de gemeente een besluit heeft genomen dat , ‘door de beugel’ kan. In de uitspraak van woensdag staat dat de gemeente in dit geval zelf de grondrechten – vrijheid van godsdienst en het recht om te trouwen met iemand van hetzelfde geslacht – tegen elkaar mocht afwegen.

Pijl zat vele jaren voor de ChristenUnie-SGP in de Haagse gemeenteraad en werd daarna trouwambtenaar. De gemeente ontsloeg hem in 2011 omdat hij weigerde homohuwelijken te sluiten. Pijl vocht het ontslag aan bij de rechter.

Ontslag wegens bezwaar huwelijk homo’s
De rechtbank gelooft niet dat Pijl niet wist dat Den Haag geen trouwambtenaren met gewetensbezwaren zou aannemen. “Hij nam zelf als toenmalig raadslid in 2007 actief deel aan het debat over weigerambtenaren”, aldus de rechter. Dat Pijl ook voor 2007 al huwelijken sloot, maakt voor de rechter niet uit.

Toen hij in beroep ging tegen zijn eerdere uitsprak ga hij aan: “Dit is voor mij een persoonlijke zaak. En ik laat mij niet binden door een motie van mevrouw Van Gent. Ik beoordeel deze zaak zelf op zijn merites.”

De gemeente ontsloeg Pijl als buitengewoon ambtenaar nadat hij in dagblad Trouw had aangegeven principiële bezwaren te hebben tegen het trouwen van homo’s en lesbiennes.

Reageer op dit artikel