nieuws

Een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

Geen categorie

Een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid

1 op de 8 werknemers combineert het werk met mantelzorgtaken. Hoe kunt u als werkgever werkende mantelzorgers ondersteunen?

 

Gemiddeld besteden werkende mantelzorgers 17 uur per week aan mantelzorgtaken. Van hen voelt bijna de helft zich overbelast. Ze vinden het vaak moeilijk om werk en zorgtaken te combineren. Om de werkdruk te verminderen, moet mantelzorg meer bespreekbaar worden op de werkvloer. Stichting Werk & Mantelzorg heeft daarom een ondersteuningsaanbod voor een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid ontwikkeld. Het merendeel van die instrumenten kunt u downloaden via www.werkenmantelzorg.nl.

Wettelijke regelingen
Daarnaast zijn er verschillende wettelijke regelingen waar mantelzorgers gebruik van kunnen maken.
Calamiteitenverlof. Bedoeld voor noodsituaties waarop een mantelzorger direct moet reageren. De werkgever betaalt het salaris door.
Kortdurend zorgverlof. Om enkele dagen noodzakelijke zorg te kunnen geven. De werkgever betaalt minstens 70% van het loon door.
Langdurend zorgverlof. Als een mantelzorger voor langere tijd voor een zieke naaste moet zorgen.
Deeltijd werken. Via de Wet aanpassing arbeidsduur (WAA) kan een mantelzorger een verzoek indienen om minder uren te gaan werken.
Cao-afspraken. Steeds vaker worden in cao’s afspraken gemaakt om werk en privé beter te combineren. Denk bijvoorbeeld aan sparen voor verlof en thuiswerken.

Maatwerkoplossingen
Omdat mantelzorgtaken vaak langdurig en structureel zijn, bieden wettelijke regelingen niet altijd een oplossing. Werkgever en mantelzorger kunnen ook kiezen voor maatwerkoplossingen. Denk bijvoorbeeld aan:

– Aangepaste werktijden
– Meer werken in minder dagen
– Overuren sparen
– Een functie delen met iemand anders
– Bereikbaar mogen zijn tijdens werktijd

Meer weten over een mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid? Download dan de whitepaper ‘Behoud en werving personeel met mantelzorgtaken’.

Reageer op dit artikel