nieuws

Zorgwerknemers hekelen salaris

Instroom

Zorgwerknemers hekelen salaris

94 procent van de werknemers in de zorg vindt dat arbeidsvoorwaarden verbeterd moeten worden om jongeren te interesseren voor een baan in de zorg. Dat blijkt uit de Abvakabo FNV Zorgbarometer, een kwartaalonderzoek onder ruim 1600 werknemers in de zorg.

Vooral de werkdruk, het salaris en het gebrek aan opleidings- en doorgroeimogelijkheden worden genoemd als factoren die de branche onaantrekkelijk maken voor starters. Van alle respondenten, vindt 91 procent de werkdruk hoog, 83 procent vindt dat de zorg wordt gedomineerd door bureaucratie en slechts 7 procent vindt dat de zorg goed betaald.

De respondenten waren niet uitsluitend negatief over hun werk. Zo vindt 95 procent van de werknemers in de zorg zijn werk belangrijk en is 77 procent daar trots op. Het meest positieve aspect aan het werk in de zorg is het contact met cliënten (80 procent).

De vakbond noemt de situatie in de zorg nijpend. Elise Merlijn, bestuurder zorg bij Abvakabo FNV: 'Er wordt helaas maar weinig verwacht van de kabinetsplannen en de geplande investering in de zorg. 12.000 extra werknemers klinkt mooi, maar iedereen die in de zorg werkt, vraagt zich af waar deze mensen vandaan moeten komen. Zonder verbetering van arbeidsvoorwaarden, zullen ze niet snel voor de zorg kiezen.'

 

Reageer op dit artikel