nieuws

HRM’ers zien krapte verder toenemen

Instroom

HRM’ers zien krapte verder toenemen

Ook al zijn de werkloosheidscijfers nog verre van rooskleurig, toch maken HRM'ers zich zorgen over de krapte op de arbeidsmarkt. Het vinden van de juiste medewerkers, en ze weten vast te houden als je ze hebt gevonden, zal volgens bijna de helft volgend jaar al een probleem worden.

Dit blijkt uit  het jaarlijkse onderzoek HR Trends 2011-2012 van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij.

Vacatures
Léon Vergnes, algemeen directeur van ADP Nederland, denkt dat het aantal moeilijk te vervullen vacatures langzaam maar zeker het niveau van 2008 zal bereiken. Toen gaf 74 procent van de ondervraagde HRM'ers aan dat het moeilijk was om nieuwe medewerkers te werven. Na het uitbreken van de crisis daalde dat percentage tot 26 procent in 2010. Een jaar later heeft 35 procent moeite met het vinden van de juiste mensen en 43 procent voorziet problemen voor volgend jaar. Vergnes: 'Er is duidelijk sprake van een omslag. Bovendien lijkt het aantal weer langzaam het niveau van 2008 te bereiken, ondanks de berichten over oplopende werkloosheid en een dalend aantal vacatures als gevolg van de economische terugslag.'

Optimistisch
Bijna eenderde van de HRM'ers (28 procent) zegt het moeilijk te vinden om medewerkers te behouden voor de eigen organisatie. Maar hierin toont de beroepsgroep zich optimistisch. Slechts twee op de tien van de respondenten verwacht daar volgend jaar ook problemen mee te hebben.

Reageer op dit artikel