nieuws

‘Tabaksblat was architect verantwoord ondernemen’

Instroom

‘Tabaksblat was architect verantwoord ondernemen’

Met het overlijden van Morris Tabaksblat verliest het Nederlandse bedrijfsleven de belangrijkste voorvechter van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Dat zei minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie zaterdag 22 oktober 2011 in reactie op het overlijden van oud Unilevertopman Morris Tabaksblat.

Na een internationale carrière als ondernemer zette Tabaksblat zich in voor een richtlijn voor goed bestuur van beursgenoteerde bedrijven. "Hij verbond zijn naam aan het antwoord van het bedrijfsleven op boekhoudschandalen en excessieve beloningen", aldus Verhagen. "Hij gaf het Nederlandse bedrijfsleven begin deze eeuw een maatschappelijker gezicht".

Tabaksblat gaf leiding aan een commissie die een gedragscode opstelde voor beursgenoteerde bedrijven. In 2004 trad de ‘code Tabaksblat' in werking waarin bedrijven afspraken zich in te zetten voor redelijke beloningen en een transparante bedrijfsvoering.

Morris Tabaksblat werkte van 1964 tot 1999 voor Unilever, de laatste vijf jaar daarvan als bestuursvoorzitter. Daarna was hij tot 2005 bestuursvoorzitter van Reed Elsevier. In die periode was hij ook voorzitter van de raad van commissarissen bij Aegon en TNT.

Reageer op dit artikel