nieuws

Jongeren willen nieuw Akkoord van Wassenaar.

Instroom

Jongeren willen nieuw Akkoord van Wassenaar.

De jongerenbonden van CNV en FNV sturen aan op een nieuw Akkoord van Wassenaar. Inzet van het akkoord zou dit keer hervorming van het ontslagrecht moeten zijn.

Dat schrijft Nu.nl op basis van verklaringen van IJmert Muilwijk, voorzitter van CNV Jongeren  en Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong. De beide voorzitters stellen dat een hervorming van het ontslagrecht de enige manier is om de kloof tussen flexwerkers en werknemers met een arbeidsovereenkomst te dichten.

Volgens Wiersma biedt het huidige arbeidsrecht een verkeerde vorm van zekerheid en een oneerlijke verdeling. 'Sommigen hebben alles, anderen hebben niets. We zouden de ontwikkeling van de werknemer meer centraal moeten stellen, in plaats van het type contract.'
Volgens hem zijn de ruim één miljoen flexwerkers in Nederland een wegwerp artikel geworden. 'En de oprotpremie als je wordt ontslagen, daar heb je niets aan. Want dan zit je zonder een baan. Terwijl, als werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen dan willen werkgevers ze niet meer kwijt.'

De jongerenbonden pleiten voor een stelsel waarin vaste werknemers een maand en flexwerkers twee maanden per jaar scholingsmogelijkheden krijgen. De hoogte van de ontslagvergoeding wordt afhankelijk gemaakt van de ontwikkelingsmogelijkheden die een werkgever zijn werknemer heeft geboden.

Het Akkoord van Wassenaar waar de voorzitters naar verwijzen werd in 1982 gesloten. Werkgevers en werknemers spraken loonmatiging af in ruil voor arbeidstijdverkorting. De overheid droeg bij met de belofte van flinke lastenverlaging.

Reageer op dit artikel