nieuws

Reputatie werkgever net zo belangrijk als geld

Instroom

Reputatie werkgever net zo belangrijk als geld

Ruim een derde van de werkzoekenden vindt dat een potentiële werkgever tijdens de sollicitatieprocedure niet duidelijk weet te maken wat hem tot de beste organisatie om voor te werken maakt.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van CareerBuilder.

68 procent van de ondervraagde werknemers was bereid om een salarisbod te accepteren dat 5 procent onder het eigen gewenste minimum lag, wanneer de werkgever tijdens de sollicitatieprocedure een heel goede indruk wist te wekken. Een lager salaris zou ook worden overwogen wanneer de potentiële werkgever in gloedvolle bewoordingen online wordt besproken of wanneer er recentelijk goede publiciteit is geweest in de pers.

Lees ook: Twee derde sollicitanten knapt af op organisatie

Werkgevers blijken zich lang niet altijd in te spannen om kandidaten een goede ervaring te geven tijdens het werving- en selectieproces. Meer dan de helft (56%) laat niet altijd iets van zich horen als iemand solliciteert. Een derde van de ondervraagde werkgevers neemt niet de moeite om een kandidaat af te wijzen wanneer deze daadwerkelijk op gesprek is geweest maar de baan niet heeft gekregen.

De belangrijkste reden voor werkgevers om kandidaten af te wijzen is dat deze niet voldoen aan de functie-eisen. Maar ook kandidaten die niet binnen de bedrijfscultuur passen of een te hoog salaris eisen laten werkgevers afknappen.

Lees ook: Bijna elke sollicitant durft te onderhandelen

Flexibele werktijden worden door kandidaten tegenwoordig bijna als vanzelfsprekend geacht, schrijft CareerBuilder. 72 procent van de werknemers zegt dat flexibele werktijden een belangrijke afweging zijn wanneer zij besluiten een aanbod voor een baan al dan niet aan te nemen. 44 procent verwacht dat een nieuwe werkgever mogelijkheden biedt tot thuiswerken.

TIP! Alles weten over Het Nieuwe Werken? Bekijk eens overhetnieuwewerken.nl en lees nieuws, dossiers, blogs, whitepapers en meer over dit thema.

Reageer op dit artikel