nieuws

Automatische loonsverhoging is uit de tijd

Instroom

Automatische loonsverhoging is uit de tijd

Het huidige systeem waarin medewerkers alleen maar meer en nooit minder gaan verdienen is in de toekomst onhoudbaar.

Dat stelt Guido Heezen, oprichter van Effectory en HR trendwatcher.

In de meeste organisaties neemt de beloning van medewerkers automatisch toe naarmate zij langer in dienst zijn. Volgens Heezen heeft het huidige systeem, waarin automatische loonstijging vanzelfsprekend is, een aantal negatieve gevolgen voor zowel medewerkers als organisaties. ‘Het zorgt er op dit moment voor dat een groot aantal veel verdienende medewerkers vast zit in hun werk, als in een gouden kooi’, vertelt Heezen. ‘Deze mensen zullen niet snel weg gaan, omdat de kans om ergens anders een vergelijkbare baan te vinden klein is. De waardering van hun collega’s neemt echter af, wat een wissel trekt op hun bevlogenheid.”

Ook ziet Effectory dat organisaties massaal ontwijkgedrag vertonen, zegt Heezen. “Ze bouwen cases op en grijpen reorganisaties aan om van veel verdienende medewerkers af te komen. Dit zorgt voor een gevoel van onveiligheid en dit trekt ook een wissel op bevlogenheid. Tenslotte zien we dat talentvolle, nieuwere medewerkers geremd worden in hun groei. Zij zien dat er loonmatiging op hen wordt toegepast en voelen zich hierdoor onvoldoende erkend en gewaardeerd. Ze verdienen minder dan langer zittende medewerkers, terwijl ze weten dat ze niet altijd slechter presteren. En ook dit trekt een wissel op bevlogenheid.”

 

 

Reageer op dit artikel