nieuws

‘Einde ontslaggolf in zorg nog niet in zicht’

Instroom

‘Einde ontslaggolf in zorg nog niet in zicht’

Zorginstelling Careyn zal voorlopig niet de laatste zijn die een forse ontslagronde aankondigt. Zorginstellingen leveren de komende jaren 10 tot 20 procent van hun omzet in.

Dat verwacht accountants- en adviesbureau BDO Branchegroep Zorg dat jaarlijks onderzoek doet naar marktwerking in de zorg. Als het gaat om ontslagen in de zorg, is ,,de bodem nog niet in zicht”, zeggen BDO-onderzoekers Chris van den Haak en Frank van der Lee donderdag.

Het afgelopen jaar kondigden naast Careyn zeker vijf andere zorginstellingen aan banen te zullen schrappen. In totaal gaat het om duizenden banen. Deze maatregelen zijn volgens Van den Haak en Van der Lee het gevolg van de kabinetsplannen voor hervormingen in de zorg. Zo zullen traditionele verzorgingshuizen verdwijnen omdat het kabinet wil dat ouderen langer thuis blijven wonen.

,,Kleine instellingen die alleen een verzorgingstehuis runnen, zullen het niet zelfstandig redden”, zeggen de onderzoekers. Voor de meeste instellingen geldt dat ze minder geld krijgen en dus keuzes moeten maken. Dat heeft vaak personele gevolgen, aldus de onderzoekers.

De marktwerking in de zorg, waar het kabinet op aanstuurt, heeft grote gevolgen voor de ‘care’ sector, waar zorg voor chronisch zieken en gehandicapten onder vallen. De BDO-onderzoekers zien het somber in voor de werkgelegenheid in die sector. ,,De baanzekerheid, die een paar jaar geleden wel goed leek te zitten, is nu vergelijkbaar met dat van een gewone onderneming. De crisis werkt nu ook door in de zorg.”

Volgens Van den Haak en Van der Lee is het overigens nergens in de zorg ‘veilig’ als het gaat om werkgelegenheid. Ook ziekenhuizen hebben te maken met marktwerking. Die worden afgerekend op de hoeveelheid zorg die ze leveren, en daar is momenteel sprake van krimp, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel