nieuws

Polen uitgebuit op Maastrichtse kerstmarkt

Instroom

Polen uitgebuit op Maastrichtse kerstmarkt

De werkgever van vier Poolse werknemers is vorige week aangehouden op verdenking van uitbuiting. De werknemers werkten twaalf tot vijftien uur per dag voor twee euro netto per uur.

Dat heeft de Inspectie SZW bekend gemaakt.

De Poolse werknemers werkten op het het evenement “Magisch Maastricht”. Voor hen was de magie echter ver te zoeken, menen de inspecteurs. Tijdens de controle bleek dat werknemers voor een hongerloontje gedurende twaalf tot vijftien uur per dag etenswaren stonden te bereiden en te verkopen.

Overigens kregen ze volgens de aanklacht zelfs dat hongerloontje niet, want sinds half november hadden de werknemers nog geen loon ontvangen. Voor de duur van de markt waren ze gehuisvest in een kleine unit die op een nabijgelegen parkeerplaats was neergezet. De Directie Opsporing van de Inspectie SZW onderzoekt of in dit geval sprake is van arbeidsuitbuiting.

Het onderzoek naar de uitbuiting zal worden voortgezet. De werkgever hoeft gedurende dit onderzoek niet in voorlopige hechtenis te blijven. Hij blijf wel verdachte en zal voor het overtreden van de Arbeidstijdenwet en overtreden van de wet Minimumloon boetes opgelegd krijgen.

Reageer op dit artikel