nieuws

Duizenden arbeidsplaatsen weg bij Rabobank

Instroom

Duizenden arbeidsplaatsen weg bij Rabobank

Zeker 10 procent van de banen op het hoofdkantoor van Rabobank zal verdwijnen.

Rabobank schrapt de komende jaren nog eens 1000 tot 2000 arbeidsplaatsen. Het banenverlies vindt plaats bij de centrale organisatie in Utrecht, van waaruit de lokale kantoren worden ondersteund. Daar werken in totaal 11.500 mensen.

Rabo wil tot 2016 minimaal 220 miljoen aan kosten besparen. De bank kondigde aan de activiteiten in Nederland te willen herinrichten en daarbij te streven naar 100 lokale banken. Eerder kondigde de bank al aan 8000 banen te schrappen bij de lokale Rabobankkantoren. Dat gebeurt in het kader van het programma Visie 2016. De 1000 tot 2000 banen waarvan nu sprake is, komen tot en met 2016 daar nog bovenop in het bestuurscentrum in Utrecht.

Een woordvoerster van de bank kon niet zeggen of en hoeveel gedwongen ontslagen er zullen vallen. “De komende maanden wordt dit plan uitgewerkt”. Er komt voor de zomer meer duidelijkheid, beloofde de zegsvrouw.

Voor de mensen die hun baan verliezen, geldt hetzelfde sociaal plan dat al voor de 8000 mensen bij lokale kantoren tijdens een eerdere reorganisatie is afgesproken. “De richtlijn hierin is dat de Rabobank alle inspanning levert om mensen van werk naar werk te begeleiden en gedwongen ontslagen te voorkomen. Maar wij kunnen dat niet garanderen”, zei de woordvoerster.

Lees ook: een werkgever doet maar wat bij een reorganisatie

Bestuurder Ralf Dekker liet weten ervan overtuigd te zijn ,,dat het beter, sneller en slimmer kan in de centrale organisatie, tegen lagere kosten. Die beweging naar een soberder en slagvaardiger bank, als onderdeel van Visie 2016, is inmiddels volop in gang gezet. Lokale banken lopen daarin voorop. Volgens plan volgt nu de centrale organisatie.”

Populaire werkgever

Rabobank zei ook dat de Nederlandse activiteiten zullen worden samengevoegd met Rabobank International. Dit leidt volgens de bank tot aanvullende kostenbesparingen en “past in het streven naar één compacte en efficiënte Rabobank-organisatie”.

De samenvoeging van de activiteiten leidt waarschijnlijk tot een overlapping in veel functies en daar zal volgens de vakbonden ook zeker gezocht worden naar mogelijkheden om banen te schrappen.

Rabobank was overigens lang de meest populaire werkgever volgens onderzoeken, maar dat was het afgelopen jaar al niet meer.

Groot aantal banen

De vakbonden zijn geschrokken van het grote aantal banen dat Rabobank de komende jaren extra wil schrappen bij het hoofdkantoor in Utrecht.

CNV-bestuurder Sandra Hendriks liet weten “onaangenaam verrast te zijn”. Reinier Castelein van De Unie sprak vrijdagavond in Nieuwsuur van “de zoveelste verrassing die Rabobank voor ons heeft. Het begint gebruikelijk te worden”.

Reageer op dit artikel