nieuws

Jonggehandicapten later gekeurd?

Instroom

Jonggehandicapten later gekeurd?

Er kan pas met de herkeuring van jonggehandicapten worden begonnen. als er werk is voor ze, meent FNV.

 Vakbond FNV wil dat de herkeuring van 240.000 jonggehandicapten met een Wajong-uitkering wordt uitgesteld. “Als staatssecretaris Klijnsma dit niet aanpast, moeten we weer met minister Asscher en premier Rutte om tafel”, zei voorzitter Ton Heerts van FNV, zegt hij tegen de Volkkrant.

“Er kan pas mee worden begonnen als er werk is voor die mensen. Anders worden er straks Wajongers goedgekeurd die daarmee met een enkeltje in de bijstand terechtkomen”, zegt Heerts. “Sommigen komen dan zelfs helemaal zonder inkomen te zitten, omdat ze wat spaargeld hebben of omdat ze bij hun ouders wonen die een inkomen hebben. Dat gaat levens ruïneren en gezinnen ontwrichten.”

Klijnsma wil vanaf 2015 alle 240.000 Wajongers herkeuren. Wie wordt goedgekeurd, verliest zijn uitkering en moet aan het werk. Lukt dat niet, dan wacht de bijstand. Maar Klijnsma heeft 100 miljoen euro beschikbaar om de overgang voor hen wat te verzachten. In december maakte Klijnsma bekend dat er ,,te praten valt” over de kwestie. De uitkering van Wajongers zou bijvoorbeeld niet worden gekort als de jonggehandicapten een eigen vermogen of een verdienende partner hebben. (ANP)

Reageer op dit artikel