nieuws

‘HR moet zich voorbereiden op flexibele arbeidsrelatie’

Instroom

‘HR moet zich voorbereiden op flexibele arbeidsrelatie’

HR-managers moeten hun beeld van de traditionele arbeidsrelatie bijstellen. Jonge professionals werken in de toekomst niet meer voor één werkgever, maar voor meerdere bedrijven.

Werkgevers moeten hun personeel meer zien als ‘werkenden’ in plaats van werknemers. Deze omschrijving past beter bij de medewerker van de toekomst.

Vooral MBO’er krijgt meerdere opdrachtgevers

Dat stelt directeur Harry van de Kraats van werkgeversorganisatie AWVN. Hij deed zijn uitspraak tijdens het evenement Pay it Forward Live waarbij duurzame inzetbaarheid centraal stond. Volgens Van de Kraats gaan jonge professionals de komende jaren steeds meer voor verschillende opdrachtgevers werken. Vooral medewerkers onder MBO 4 niveau zouden zich op meerdere bedrijven tegelijkertijd gaan richten.

De mening van de AWVN-directeur sluit aan bij die van hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans. Hij verwacht dat er over tien jaar meer ZZP’ers (zelfstandigen zonder personeel) zijn dan medewerkers met een vast arbeidscontract. Volgens Rotmans is die trend nu al zichtbaar.

Parttime in loondienst en eigen bedrijfje

“De werknemer 3.0 is parttime in loondienst en heeft daarnaast een eigen bedrijfje”, zegt Rotmans. De hoogleraar geeft aan dat werkgevers en managers er daarom goed aan doen zich minder te focussen op vaste arbeidscontracten.

Reageer op dit artikel