nieuws

Motivatie niet van belang in vacatures

Instroom

Motivatie niet van belang in vacatures

Terwijl motivatie een belangrijke succesfactor is voor een werknemer, zoekt een werkgever niet naar gemotiveerde mensen. wat zet de HR-professional wel in de vacaturetekst?

Worden als ‘ervaring’, ‘kennis’ en ‘zelfstandig’ zijn zeer populair, terwijl persoonlijke kenmerken zoals ‘drive’, ‘ondernemend’ en ‘flexibel’ minder in trek zijn in vacatureteksten. Voor het onderzoek, dat vacaturezoekmachine Adzuna.nl  deze maand uitvoerde, zijn meer dan 50.000 vacatures in ons land geanalyseerd om de meest gezochte kenmerken van nieuwe werknemers in kaart te brengen.

In vacatures staat ‘werkervaring’

De gebruikte woorden zijn in vier categorieën ingedeeld: opleiding & kennis, ervaring, sociale vaardigheden en motivatie & persoonlijke eigenschappen.  Nederlandse werkgevers hebben een sterke voorkeur voor traditionele kennis en ervaring (hard skills) en minder voor sociale en emotionele vaardigheden (soft skills), zo blijkt uit het onderzoek. In ruim 62% van alle vacatureteksten waarin ‘ervaring’, ‘kennis’ of ‘opleiding’  worden genoemd zijn ‘hard skills’ de meest gezochte kenmerken.Voor motivatie zijn de meest gewenste eigenschappen ‘drive’ (9,6%), ‘enthousiasme’ (8,5%) en ‘flexibiliteit’ (7,9%).

Dat werkgevers vooral op zoek zijn naar ervaren personeel vindt Rik Langerak, countrymanager voor Adzuna, niet vreemd: “In deze tijd van overschot aan werkzoekenden op de arbeidsmarkt zijn werkgevers geneigd om op zoek te gaan naar het beste personeel dat op de markt beschikbaar is. Ze zijn ervan overtuigd dat ze mensen kunnen werven die al beschikken over de gewenste kennis en vaardigheden, in plaats van sterk gemotiveerde kandidaten die bereid zijn om nieuwe vaardigheden te leren een kans te geven.”

Kandidaten met 3 tot 5 jaar ervaring zijn het populairst onder werkgevers op de huidige arbeidsmarkt met een vermelding in 3,4 procent van alle personeelsadvertenties, stellen de onderzoekers. Qua opleiding zijn kandidaten op hbo-niveau (13,3%) in trek, gevolgd door universitair (10,4%) en mbo-niveau (4,4%) niveau. Engels is met 6,5% de meest gevraagde vreemde taal, gevolgd door Duits (1,8%) en Frans (0,8%).

Hoe staat het met het taalgebruik dat werkgevers gebruiken om talenten aan te trekken? Op dit moment zijn er 137 Nederlandse werkgevers op zoek naar ‘pioniers’, is er een vraag naar 42 ‘helden’ en zijn er bedrijven op zoek naar ‘koningen’, ‘gurus’ en zelfs ‘nerds’. Maar ook vergelijkingen met dieren worden niet geschuwd. Een ‘spin’, ‘duizendpoot’, ‘vis’, ‘tijger’ en ‘vogel’; allemaal worden ze uitgenodigd om te solliciteren.

Reageer op dit artikel