nieuws

‘Maak loonkloof bedrijven openbaar’

Instroom

‘Maak loonkloof bedrijven openbaar’

Beursgenoteerde bedrijven moeten voortaan informatie gaan geven over de ‘loonkloof’: het verschil tussen de beloning van de top en de doorsneewerknemer.

In het jaarverslag moet duidelijk worden hoe de stijging van de beloning aan de top over de afgelopen drie jaar zich verhoudt tot de loonstijging bij de ‘gewone’ werknemers. Dit blijkt uit de reactie van het kabinet op een Europese richtlijn om de betrokkenheid van aandeelhouders te vergroten, waarin dit voorstel is opgenomen, meldt de Volkskrant.
Met de informatie kunnen aandeelhouders in de gaten houden of het gat tussen de top en de werkvloer niet uit de hand loopt. Brussel hoopt zo schandalen te voorkomen. Of het kabinet ook vindt dat aandeelhouders moeten bepalen hoe groot de loonkloof mag zijn, is onduidelijk.

In de Europese richtlijn wordt ervoor gepleit het verschil tussen top en werkvloer ter goedkeuring voor te legen aan de aandeelhouders. Uit recent onderzoek van de krant bleek dat de topmannen van AEX-bedrijven gemiddeld 51 keer het inkomen van de doorsneewerknemer verdienen. De loonkloof bij AEX-bedrijven is in vijf jaar opgelopen van onder de 40 naar ruim 50. “De FNV gaat tot nu toe uit van de factor 20”, aldus de krant.

 

 

 

Reageer op dit artikel