nieuws

Salaris topbankiers stijgt 10 procent

Instroom

Salaris topbankiers stijgt 10 procent

Al zijn de bonussen van internationale topbankiers sinds dit jaar aan banden, de beloningen daarentegen stijgen nog steeds hard.

Bestuursvoorzitters van grote internationale banken zagen hun beloning vorig jaar gemiddeld 10 procent stijgen. Zo berichtte de Britse zakenkrant Financial Times (FT) dinsdag op basis van een studie door het bureau Equilar, dat onderzoek doet naar beloningen.

Het onderzoek werd gedaan naar de bestuursvoorzitters van 15 grote banken, onder wie Goldman Sachs-topman Lloyd Blankfein en António Horta-Osório van het Britse Lloyds Banking Group. Het gemiddelde beloning over 2013 bedroeg 13 miljoen dollar (9,5 miljoen euro), aldus FT.

Vooral Amerikaanse topbankiers konden blij zijn met hun beloning. Zij namen zes van de eerste zeven posities in de ranglijst in. Blankfein was volgens FT vorig jaar de bestbetaalde topbankier met een beloning van bijna 20 miljoen dollar.

Bonussen topbankiers wél aan banden

Ondanks allerlei voorstellen van de Europese Commissie de afgelopen jaren om de topsalarissen in de financiële sector aan banden te leggen, zijn er nog steeds geen grenzen voor opgesteld. Dat is grotendeels te wijden aan het enorme verzet van de Britse bankenwereld, die de grootse financiële sector van Europa hebben.

Wel stelde de EU na jaren van kritiek regels op voor de bankiersbonussen. In maart 2014 legde de Europese Commissie criteria vast voor personeel die onder de nieuwe Europese regels voor bonussen vallen. Volgens de website Europa Nu stellen de nieuwe EU-regels dat de bonus van topbestuurder bij banken niet meer dan een keer het jaarsalaris mag zijn. De bonus mag maximaal twee keer het jaarsalaris zijn, op voorwaarde dat de aandeelhouders hiermee instemmen.

 

Reageer op dit artikel