nieuws

Is de stagiair aan de goden overgeleverd?

Instroom

Is de stagiair aan de goden overgeleverd?

Veel stagiairs lopen grote risico’s omdat er geen duidelijke afspraken over stages zijn gemaakt in de cao. Na een ongeluk op de werkvloer worden ze soms aansprakelijk gesteld en moeten ze grote bedragen ophoesten.

Dat schrijft Metro op basis van een onderzoek van CNV Jongeren. Stagiairs zijn volgens de krant overgeleverd aan de willekeur van hun baas en hebben geen duidelijkheid over hun vergoeding of aansprakelijkheid. “Het komt regelmatig voor dat stagiairs geconfronteerd worden met een enorm te betalen bedrag na een werkongeluk, omdat zij daar volgens hun stagebedrijf de volledige aansprakelijkheid voor dragen”, zegt voorzitter Michiel Hietkamp van CNV Jongeren.

Geen vergoeding

Uit het onderzoek van de jongerenvakbond blijkt de stagiair in 39 van de 63 grootste cao’s helemaal niet voor te komen. In slechts een klein deel van de overeenkomsten is de standaardvergoeding voor stagiairs opgenomen.

“Uit onderzoek van de Nationale Stagemonitor eerder dit jaar bleek dat 20 procent van de stagiairs geen enkele vergoeding krijgt tijdens de stage. Dat geldt voor 39 procent van de HBO’ers in de zorg. Studenten die een HBO- of WO- opleiding volgen in ICT, techniek en logistiek krijgen meestal wel een vergoeding Slechts 3,5 procent van de ICT studenten ontvangt geen stagevergoeding, ten opzichte van 4,1 procent bij logistiek en 8,9 in de techniek. Ook in het onderwijs wordt vaak geen vergoeding geboden, schrijft de krant.

CNV Jongeren herkent de trend, en noemt die ‘zorgelijk’. “De financiële positie van studenten staat steeds meer op losse schroeven. De afhankelijkheid van ouders en bijbanen wordt steeds groter. Dat stuit ons tegen de borst”, aldus voorzitter CNV-Jongeren Michiel Hietkamp. “Uiteindelijk is het natuurlijk een hele slechte zaak”, zegt Robert Coenmans, voorzitter van FNV Jong. “Jongeren nemen als laatste reddingsboei een stageplek aan, terwijl ze daar niet van rond kunnen komen en bieden een werkgever zo een zeer goedkope arbeidskracht.”

Reageer op dit artikel