nieuws

Nederlandse bankiers woedend over bonusverschil

Instroom

Nederlandse bankiers woedend over bonusverschil

Buitenlandse banken in Nederland hoeven zich niet te houden aan het nieuwe, strenge bonusplafond van het kabinet. Dat zorgt voor woedende Nederlandse bankiers.

Bijna alle buitenlandse banken in Nederland worden gevrijwaard van de nieuwe strenge bonusregels van het kabinet. Nederlandse bankiers vallen hier massaal over, omdat zij dit verschil in bonussen zien als oneerlijke concurrentie. Zo schrijft het Het Financieele Dagblad vandaag.

Vanaf 1 januari 2015 mogen bonussen niet meer dan 20 procent van het vaste salaris bedragen. De meeste buitenlandse banken hoeven zich daar niet aan te houden, omdat ze werken in een bijkantoor. Zij kunnen volgens Europese regels 100 procent van het vaste salaris aan bonussen ontvangen. Voor Britse bankiers werden onlangs ook nieuwe bonusregels ontworpen: zij kunnen een eenmaal toegekende bonus tot zeven jaar na dato toch kwijtraken.

De Nederlandse bankiers ,,zijn woedend, omdat het tot grote verschillen in beloning leidt”, aldus een ingewijde. Deze woede is overigens niet nieuw. Sinds aankondiging van het wetsvoorstel viel de Nederlandse bankenwereld hier al over. Door het verschil in beloning wordt talent aantrekken en behouden de banken zo een stuk lastiger gemaakt.

De ergernis richt zich vooral op RBS en Deutsche Bank, die enkele jaren geleden grote delen van ABN Amro overnamen. (MediaWatch)

 

Reageer op dit artikel