nieuws

Bedrijven sluiten Jongerenakkoord

Instroom

Bedrijven sluiten Jongerenakkoord

Een groep  bedrijven wil voor jongeren de kansen op werk vergroten en gaat meer vacatures voor starters, extra leerbanen en stages aanbieden. 

De bedrijven hebben dit afgesproken in een ‘Jongerenakkoord’ met minister Lodewijk Asscher en Miriam Sterk, ambassadeur jeugdwerkloosheid. De in totaal 26 bedrijven stellen ook hun medewerkers en expertise beschikbaar om het netwerk van jongeren te vergroten, of om als bedrijfsmentor migrantenjongeren te coachen.

Verder gaan de bedrijven ook klanten en toeleveranciers vragen om een bijdrage te leveren aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. “Hiermee krijg je een beweging op gang, waardoor meer bedrijven in Nederland zich verantwoordelijk gaan voelen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden”, zegt Miriam Sterk, initiatiefnemer van de WerkWeek, een week met als inzet de bestrijding van de jeugdwerkloosheid. De ‘voorhoedegroep’ die nu op de bres springt voor werkgelegenheid onder jongeren bestaat onder meer uit Thales, Hilton, Unilever, DB Schenker Logistics, Tata Steel, Nestlé, Coca-Cola, Samsung, KPN, FrieslandCampina, Philips, ABN Amro, Randstad en Rabobank.

Nieuwe campagne

Het Jongerenakkoord is onderdeel van de landelijke WerkWeek, waarin verspreid over Nederland tal van evenementen worden georganiseerd om jongeren op weg te helpen naar werk. Zoals speeddates tussen jongeren en werkgevers, banenbeurzen en sollicitatietrainingen. De WerkWeek is onderdeel van de nieuwe campagne om meer jongeren aan het werk te krijgen.

Vorig jaar kreeg de campagne veel publiciteit vanwege het streven om in 5 weken tijd werk te regelen voor 10.000 jongeren. Dat lukte uiteindelijk niet. De teller bleef steken op 8281. Dit jaar is gekozen om geen streefgetal te hanteren. In Nederland zaten ruim 114 duizenden jongeren tot 27 jaar in augustus zonder werk. In juli waren dat er 8000 meer. Volgens het CBS, waar deze cijfers van komen, komt deze lichte daling vooral omdat meer jongeren ervoor kiezen om langer in de schoolbanken te blijven. (ANP)

Reageer op dit artikel